Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Duminică, Aprilie 28, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Studii recente arata ca au risc crescut de TBC bovin este asociat cu cresterea intensiva a animalelor, cum ar fi supradimensionarea efectivelor, productia de porumb, reducerea gardurilor vii, utilizarea de furaje insilozate.

Un studiu realizat de Universitatea din Exeter, finantat de BBSRC si publicat in revista Royal Society Journal Biological Letters, a analizat datele obtinute de la 503 ferme in care s-a constatat o scadere a tuberculozei la bovine, alaturi de datele obtinute de la 808 de ferme de control din zonele cu risc ridicat pentru tuberculoza. 


Dr. Fiona Mathews, profesor in cadrul Mammalian Biologie, care a condus studiul, am aratat: „Tuberculoza este absolut devastatoare pentru agricultura si este esential sa se gaseasca solutii viabile. In zonele cu risc crescut, fermele sunt afectate continuu de aceasta boala ceea ce are consecinte devastatoare. 

O productie mai mica este un beneficiu pentru sanatatea animalului, asigurandu-se astfel o strategie pe termen lung pentru zonele cu risc crescut”.

In ultimele decenii s-au produs schimbari radicale in practicile agricole. Jumatate din fermierii britanici, producatori de lactate au iesit din afaceri incepand din 2002. Cei care au ramas au efective mai mari si o mai mare productivitate: dimensiunea medie a crescut de la 75 de septel animale in 1996 la 133, 2014 (o crestere de 77%), iar randamentul anual a crescut de la 5,775 per vaca in 1995 la 7,535 l per vaca in anul 2013 (o crestere de 27%). 

Echipa de cercetatori a constatat ca fermele cu efective de vite de 150 de capete  sau mai multe au cu 50% mai multe sanse de a avea un focar tuberculoza decat cele cu efective de 50 sau mai putine animale. Modele de productie a culturilor cat si de hranire au fost, de asemenea, importante in corelatie cu riscurile asociate in crestere cu practicile legate de sistemele mai mari de productivitate. Pentru fiecare 10 de hectare de porumb - un aliment preferat de bursuci care joaca un rol in transmiterea bolii - incidenta tuberculozei bovina a crescut cu 20%. Hranirea cu nutret insilozat a fost legata cu o dublare a riscului atat in fermele de bovine de carne cat si in cele de lapte. Caracteristicile peisajului, cum ar fi prezenta padurilor de foioase, mlastinilor si a gardurilor vii au fost, de asemenea, importante. De exemplu, la fermele cu 50 km delimitare fata de camp, fiecare  kilometru de gard viu a fost legat de o reducere de 37% a riscului de imbolnavire. Acest aspect acum este diminuat, deoarece exista o contaminare a pasunilor cu materiile fecale ale bursucilor dar si cu urina a zonele bogate in garduri vii. Mlastinilor le-a fost asociat un risc crescut, posibil ca un efect secundar al infectiei cu fascioloza hepatica – o boala legata de mediile umede si care interfereaza cu diagnosticul de tuberculozei la bovine. 


Dr. Mathews a aratat: „Pentru a combate tuberculoza, trebuie sa ne asiguram ca abordarea noastra este solida si bazata pe dovezi. Acesta este primul studiu pe scara larga pentru a lega o serie de caracteristici de habitat, de mediu si practicile agricole cu tuberculoza .Toate efectele pe care le-am gasit sunt asociate, astfel incat schimbarea mai multor dintre aceste aspecte legate de sistemul de agricultura ar putea face o mare diferenta.  
Fermierii sunt deja constienti de faptul ca biosecuritatea din cadrul fermei poate ajuta la reducerea riscului de tuberculoza la bovine. S-a demonstrat acum ca managementul de mediu sustinut este de asemenea important. Afland mai multe despre aceste legaturi, noi speram ca putem contribui la eradicarea acestei boli teribile". 

Lucrarea „Environmental Risk Factors Association with Bovine Tuberculosis in Cattle high Risk Areas”, publicata in journal Biological Letters today.