Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Duminică, Aprilie 28, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Cercetatorii de la universitatea Illinois au demonstrat ca prin adaugarea de metionina la ratiile vacilor din rasa Holstein in perioada de dinainte de parturitie si imediat dupa fatare, se poate influenta preimplantarea embrionilor intr-o maniera prin care sa le mareasca acestora capacitatea de supravietuire.

 

„Metionina reprezinta aminoacidul care cauzeaza cele mai multe limitari pentru vacile de lapte", sustine Phil Cardoso, cercetator al Universitatii Illinois. „Stim ca lipsa metioninei limiteaza capacitatea vacii de a produce proteinele din lapte. Acum am inceput sa intelegem ca aceasa afecteaza mai mult decat productia de proteine ale laptelui. Dorim sa aflam mai multe lucruri despre efectele biologice pe care aceasta le are asupra vacii, iar in cazul de fata, asupra embrionului."

Deoarece vacile nu pot produce in corpul lor metionina, aceasta trebuie sa provina din furaje. „Dar tot furajul ingerat vaca va intra in contact mai intai cu bacteriile din rumen, care il vor descompune.", explica Cardoso. „Daca furnizez metionina sub forma de cristale unui rumegator, aceasta va fi asimilata de catre bacterii. Prin urmare, suplimentam ratiile vacilor cu metionina protejata intraruminal (MPR), iar 85 % din aceasta va fi absorbita in duoden, ajungand astfel in sangele animalului. 15 % din metionina tot mai ajunge sa fie absorbita de catre bacterii, insa cea mai mare parte ajunge la vaca."  

In cadrul studiului, cercetatorii au inceput suplimentarea furajelor unui grup de vaci cu 21 zile inaintea fatarii, continuand suplimentarea inca 72 zile dupa fatare. Grupului de control nu i s-a administrat metionina. „Dupa saizeci de zile de la fatare, am inseminate artificial vacile", sustine Cardoso. "In cazul primului grup, oocitele care au intrat in contact cu sperma au provenit de la animale cu o concentratie a metioninei din sange mai mare decat a celor din celalalt grup (de control). Aproximativ sapte zile mai tarziu, am recoltat embrionii preimplantati de la ambele grupuri."  

Echipa din Illinois a trimis apoi jumatate dintre embrioni colegilor de la Universitatea din Florida. Analiza acestora a demonstrat faptul ca embrionii preimplantati proveniti de la vacile suplimentate cu metionina prezentau mai multe incluziuni de lipide in interiorul acestora. Lipidele sunt molecule care contin hidrocarburi, reprezentand fundatia structurii si functiei celulelor vii. Exemple de lipide includ grasimile, uleiurile, ceara, anumite vitamin, hormone si cea mai mare parte a membranelor celulare nonproteice.

„Lucrurile devin interesante atunci cand atasam descoperirile noastre altor cercetari", sustine Cardoso. Un studiu efectuat la Universitatea Wisconsin a aratat faptul ca, fie tratate sau nu cu metionina, vacile au devenit gestante la aceeasi rata, insa in cazul celor tratate, mortalitatea embrionara a fost mult mai mica."