Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Miercuri, Mai 15, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Proiectarea unei ferme de vaci este o activitate complexa care necesita cunostinte aprofundate din mai multe domenii. In ultimul timp s-au facut greseli uriase din partea proiectantilor. Cea mai mare greseala este ca, proiectarea unei ferme de vaci este doar 20% proiect de arhitectura si constructii si 80% proiect tehnic de crestere si exploatare a vacilor. Majoritatea proiectantilor au copiat o ferma de prin manualele de zootehnie sau de prin proiectele vechi din anii comunismului, au introdus termopane si usi moderene si gata ferma. Adica un fel de buncar unde vacile sunt inghesuite si le ploua cu condensul din propria lor respiratie

Am avut ocazia sa vad ferme care aratau ca adevarate cazemate din beton. Ferme care erau asa de bine ermetizate incat vacile o data iesite nu mai vroiau in ruptul capului sa mai intre inapoi. Am vazut mii si milioane de euro ingropati, la propr, in constructii de beton si fier care se puteau denumi oricum, numai grajduri pentru animale nu. 

Primul si cel mai important pas in realizarea unei ferme de vaci este sa intelegem acest organism complex care este in fapt o fabrica. Creatorul vacii, cel primordial ma refer indiferent cum se numeste El, a avut o idee geniala. Aceea de a face vaca in natura obisnuita, de tip stepa, temperata, cu ploi, ninsori, frig, caldura si mai ales cu aer si soare. Daca o facea in pestera atunci se numea liliac. Oriunde altundeva o concepea nu cred ca mai producea lapte si nu se mai numea vaca. Ea trebuie sa aiba mult aer curat, sa pasca, sa bea apa proapata, sa rumege, sa stea pe uscat si sa se plimbe pe curat. Daca ii dai aceste elemente la o vaca e ca si cum ai mutat-o in rai. Nu are nevoie de termopane, buncare de beton, usi glisante cu telecomanda, furajare automata cu roboti sau curatenie gestionata de computere. Ea are nevoi foarte simple si o lista nesfarsita de ce nu are nevoie. Printre ce nu are voie doar amintim: curenti de aer, umiditate, mizerie, balega, urina, furaje concentrate cu tona, inghesiuala, urlete, bataie, si inca multe aletele. Din pacate se pare ca noi dam vacilor in exces tot ceea ce nu au ele nevoie si nu le dam lucrurile de baza. Surprinzator este ca tot ce le dam este extrem de scump si costisitor. Ceea ce au ele nevoie este extrem de ieftin si de usor de procurat. 

ferma 3Asa este si cu constructia. Ceea ce recomandam este ca cei care se gandesc sa isi faca o ferma de vaci mai intai sa renunte la gandul de a face o constructie megalomana si sa isi economiseasca banii pentru lucruri cu adevarat trebuincioase intr-o ferma de vaci. Pe parcursul mai multor articole vom prezenta diferite tipuri de ferme de vaci. Unele proiectate de noi de-a lungul timpului, altele proiectate de altii. Fiecare proiect are avantajele si dezavantajele sale de aceea este bine sa cantariti exact ce si cum doriti.

Dar revin si amintesc faptul ca un sopron bine gandit poate fi de cele mai multe ori mult mai util si practic decat o ferma construita din beton si fier.

In cele ce urmeaza aveti prezentata o ferma de vaci standard. Proiectul tine cont de toate normele de protectie si bunastarea a 20 capete de vaci si exploatarea lor in sistem semiindustrial cu posibilitatea de extindere la 40-60 capete de vaci cu lapte prin amenajarea de padoc suplimentar si zona de odihna.

CARACTERISTICI TEHNICE GENERALE

TOTAL SUPRAFATA CONSTRUITA = 5 300 MP

Din care:

SUPRAFATA CONSTRUCTII = 1700 MP 

Din care:

a.Adapost taurine 739 mp
b.Padoc acoperit 223 mp
c.Padoc descoperit 225 mp
d.Sala de muLs si birouri 216.70 mp
e.Platforma de guonoi 282.90 mp
f.Fosa purin 44.30 mp
 
II.ALEI TROTUARE = 3530 MP
1. Sistemul de intretinere:
a.Vaci de lapte: liber in cusete individuale 1.20 / 2.40 m
b.Tineret aferent la ingrasare: boxa colectiva 5 m2/ cap
c.Vaci in repaus mamar si la fatare: boxa individuala 9 m2/cap

2. Furajarea: mecanizata cu remorca tehnologica

3. Adaparea: adapatori cu nivel constant si incalzite 

4. Mulsul: mecanic, sala de muls tip bradut 2 X 4 cu extindere

5. Evacuarea dejectiior: mecanizat cu plug racol optional  tractor cu lama cu depozitarea gunoiului solid pe platforma de gunoi 

6. Ventilatia: Natural organizata, cu posibiliatti de reglare a sectiunilor de intrare a aerului

Admisia: prize izolate in perete min. 0.15m2/cap

Evacuarea: deflectoare pe ax meridian, min 0.22m2/cap

7. Iluminatul: natural si artificial

8. Volumul construit: 60m3aer/cap vaca si 8-15m3aer/cap tineret

9. Front de furaje: 0.70m/cap, iesle la nivelul aleii de distributie a furajului Material: beton scivisit

10. Alee de furaje: 1.20-3.20m iesle inclusiv ieslele Material: beton rolat

11. Alee de serviciu: Latime 1.20-1.35mMaterial: beton rolat

12. Zona de furaje pentru vaci libere: Latime 2.20-3.20m Material: beton rolat

13. Fatarea: In boxe special amenajate

14. Camera de colectat lapte: Apa curenta rece si calda     Pardoseala din mozaic sau gresiePereti faiantati     Suport pentru bidoane si aparate de muls  Tancuri de racire si depozitare

15. Camera pompa vacuum: Racord electric   Pardoseala din mozaic sau gresie   Pereti faiantati

CALCUL COMPARTIMENTARE

Dimensiunile minime in plan ale boxelor, aleilor si ale altor zone se vor calcula luand in considerare structura propusa a cirezii si dimensiunile minime date de norme.
Boxele individuale pentru vaci = 165 m2
Frontul de hranire     Total min   44 m
Volumul construit pentru vaci         20cap. X 30m3 = 600m3
Latimea minima a aleii de asteptare 2.50m 
Admisia de aer ptr. min.   35cap. X 0.15m2 = 5.25m2
Evacuarea de aer ptr. min.  35cap. X 0.22m2 = 7.70m2

Dimensiunile in plan ale incaperilor sunt conditionate de gabaritul utilajelor ce urmeaza a fi amplasate in ele:

-camera de lapte – de gabaritul tancului de stocare a laptelui 1.50m x 2.30m
-sala de muls – de dimensiunile in plan necesare sistemului de muls tip bradulet, min 2.93m x 6.00m
-camera pompei de vacuum min. 1.50, x 1.00m
-camera ingrijitorului min. 7m2

 Constructia proiectata in final va avea urmatoarele dimensiuni si caracteristici conform predimensionarii de mai sus:

-Dimensiunile in plan 14.03m x 32.40m
-Cota + 0.00 se considera fata superioara a pardoselii finite
-Inaltimea in streasina 3.50m fata de cota + 0.00
-Inaltimea la coama 5.30m fata de cota + 0.00
-Compartimentarea si dimensiunile boxelor  si diferitelor functiuni au fost alese in asa fel ca sa corespunda normelor de adapostire a vacilor de lapte in stabulatie libera si tineretului aferent.

DESCRIEREA FUNCTIUNILOR

 Aleea de furajare

Este de 3.00m latime pentru a permite trecerea unui tractor cu remorca in vederea furajarii mecanizate sau semimecanizate. Usile de la capetele aleii de furajare vor avea dimensiunile 300m x 300m pentru a nu impiedica accesul tractorului. Finisajul pardoselii in aceasta zona va fi beton rolat la cota +0.20m Total suprafata alee de furajare este de 99.40 m2.

Frontul de hranire 

Frontul de hranire are o lungime totala de 28 cm si o latime de 0.50m asezata la cota +0.15m. Finisajul ieslei va fi beton scivisit fin. Total suprafata front de hranire 14m2

Boxa colectiva pentru tinere

Boxa colectiva pentru tineret este un spatiu de 6,90m x 4,40m, delimitat cu garduri metlice zincate de 1,20m inaltime, destinat cresterii tineretului, finisajul pardoselii fiind beton rolat cota + 0.00. Total boxa colectiva pentru tineret 30,60m2.

Boxele individuale pentru vaci 

Boxele individuale pentru vaci sunt destinate odihnei vacilor, fiind separate intre ele cu despartituri metalice zincate. Au dimensiunile 1,30m x 2,20m si se realizeaza 20 de astfel de boxe. Aceasta zona la nivelul pardoselii este delimitata de o barna de lemn (spalet) de esenta tare cu dimensiunile sectionate 20cm x 10cm avand rolul de  a impiedica imprastierea paielor. Total suprafata boxe individuale pentru vaci 57,20m2.

Alee de asteptare si zona de hranire 

Aleile de asteptare au latimea minima 2,40m pentru a permite miscarea vacilor. Zona de hranire are o latime de 3,20m si lungime de 28,00m. Latimea acestei zone este conditionata de gabaritul de trecere al tractorului in vederea indepartarii gunoiului semisolid. Finisajul pardoselii va fi beton rolat neutralizat. Cele doua usi laterale pe axul D au rolul de a permite accesul vacilor si al tineretului in padocuri amenajate ulterior langa grajd sau pe pasune. Total suprafata alee de asteptare 184.70 m2.

Zona vitei in maternitate

Se va amenaja o zona pentru vitei in maternitate cu dimensiunile 1,75m x 2,70m, finisajul acestei zone fiind beton rolat peste care se poate aseza un strat de paie. Total suprafata zona vitei in maternitate 4,70 m2.

Sala de muls

Dimensiunile acestui spatiu sunt conditionate de sistemul de muls ales, tip bradulet care permite mulgerea simultana a 3 capete. Sala de muls este alcatuita dintr-o zona de 1,43m x 5,45m delimitata de despartituri metalice zincate de 90 cm inaltime, unde stau vacile in timpul mulsului si zona de miscare a ingrijitorului la cota -0,90m. Accesul ingrijitorului in canal se face pe o scara. Pentru evacuarea gunoiului si apelor provenite din spalarea si curatarea salii se amplaseaza 2 sifoane de 50mm, unul in canal si celalalt la cota + 0,00. Total suprafata sala de muls 20,10 m2.

Camera de lapte 

Dimensiunile camerei de lapte 2,90m x 3,88m. Pentru stocarea laptelui provenit din 4 mulgeri, pe o perioada de 2 zile este necesar un tanc de 1000 litri echipat cu dispozitiv automat de spalare si dispozitiv de racire la o temperatura de 4 C˚. Pentru a asigura apa calda necesara spalarii se amplaseaza un boiler de min. 100 l. Igiena camerei de lapte se asigura prin montarea unei ghiuvete si a unui sifon de preluare a apei. Pardoseala se va finisa cu cu gresie, iar peretii cu faianta de culoare alba. Total suprafata camera de lapte 11,65 m2.

Camera pompa vacuum 

Se amenajeaza o incapere separata pentru pompa de vacuum si tabloul electric, de dimensiuni 1,06m x 1,70m pentru ca noxele si vaporii de ulei formate in timpul functionarii pompei sa se poata evacua in exterior, iar zgomotul produs sa nu deranjeze mulsul. Total suprafata camera pompa vacuum 1,8 m2. Camera de lapte si camera pompa vacuum = 13,45 m2.

Camera ingrijitor

Eurofermele pentru vaci pot fi amplasate si la distanta de localitati deci este necesara amenajarea unei camere pentru ingrijitor cu dimensiunile 2,05m x 3,88m utilata cu o ghiuveta. Pardoseala se va finisa cu beton rolat iar peretii vor fi din rigips zugraviti cu lapte de var. Total suprafata camera ingrijitor 7,85 m2.

Fatarea

Fatarea se va face in spatii amenajate provizoriu.

ferma sectiune 2

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}