Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Marți, Mai 14, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Adapostul reprezinta un mediu artificial, creat de om, in calea efectelor daunatoare ale unor factori naturali asupra sanatatii si productiei animalelor. Un adapost corect realizat reduce in sezonul rece pierderile de caldura ale animalelor si in sezonul cald impiedica fluxul de caldura spre animale, mentinandu-se o buna stare de sanatate a acestora si o productie corelata cu potentialul lor genetic.

Cum perii cainele - Veterinarul Pet


Fermierul este interesat sa aiba in ferma un adapost care sa realizeze un confort tehnologic optim pentru activitatile comportamentele specifice animalelor cazate, pentru realizarea de performante productive si in final, performante economice.

In fermele familiale, care exista sau care incep sa apara, adapostul de animale este locul de stabulatie laolalta al animalelor indiferent de categoria de varsta si de starea fiziologica. Productia eficienta, pe care o doreste fiecare fermier, este rezultatul imbinarii corecte a calitatii mediului dintr-un adapost cu cerintele fiziologice ale animalelor cazate. Complexul de factori fizici (temperatura, umiditatea, luminozitatea, curentii de aer), chimici si biochimici in relatie cu existenta animalelor in adapostul incalzit numai biologic (prin cedare de catre animal a caldurii metabolice libere) pe timp de iarna, formeaza microclimatul din adapost.

Problema pregatirii adapostului pentru iarna se pune eficient numai atunci cand adapostul este corect proiectat si realizat. Intr-un adapost bine realizat nu trebuie sa se intalneasca laolalta, pe timp rece, umiditate, curenti reci de aer si temperatura scazuta, cu incarcatura, peste limite, de gaze nocive, pulberi, microorganisme etc.

Pregatirea unui astfel de adapost pentru iarna este reprezentata de:

  • remedierea, dupa caz, a elementelor de constructie exterioare si interioare deteriorate (trotuare, alei de acces, ziduri, geamuri, tamplarii, invelitori, tavane, jgheaburi, burlane, tencuieli, pardoseli);
  • improsptari de finisare (chituri, vopsitorii);
  • igienizari de spatii (curatat paianjeni, varuit, spalat suprafete vitrate);
  • control si remedieri, la toate verigile tehnologice (muls, furajare, evacuare dejectii, adapare, ventilatie);
  • curatarea si remedierea pardoselilor din padocurile adiacente adaposturilor pentru a putea fi folosite iarna, in zilele insorite, cu temperaturi pozitive, cand se recomanda scoaterea animalelor in aer liber pentru mentinerea sanatatii si capacitatii de reproductie.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}