Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Miercuri, Mai 15, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

In conceptia generala pasunatul inseamna sa scoatem animalele la iarba verde. Ca si actiune de baza asa si inseamna. O definitie de prin cartile de zootehnie spune cam asa: "Pasunatul reprezinta furajarea animalelor prin autoservire cu plante de pe pasunile naturale sau cultivate, in conditiile oferite de mediul exterior." E un fel de de supermarket pasunea in aceasta definitie. Daca luam in considerare ca in anul de gratie 2012, vara fiind, am vazut pe un deal o insiruire de personaje biblice, care urmau tacute un domn imbracat in negru si cu o carte mare in mana rugandu-se sa dea ploaie, aceasta definitie a pasunatului nu ma surprinde a fi adevarata.

In alte zone ale Europei, pe care de altfel le-am si vizitat, fermierii controleaza strict ce, cat si cum produc vacile lor. Si ei scot vitele pe o pajiste verde, curata si intretinuta mai bine decat gazonul de pe la noi. Dar vitele lor nu se autoservesc cu nimic de pe pasunea respectiva. Am vazut si vite care se "autoserveau" dar acelea erau vitei si vite de carne in principal si care stateu bine mersi singure pe o pasune de cateva zeci de hectare pazite de un gard electric, pe care trebuia sa fii foarte atent sa nu dai peste el.

vaci-la-pasuneProductia la vaci nu se realizeaza cu "autoservire". Productia de lapte si de carne se realizeaza doar cu o alimentatie echilibrata, bine calculata functie de specificul productiei fiecarei ferme. Stim ca este dificil sa se realizeze pajisti cultivate sau macar o evaluare corecta a potentialului pajistii dar daca doriti productie si sa concurati cu fermele europene aceasta este singura solutie. Tehnologiile copiate si adaptate de prin manualele vechi sunt de domeniul trecutului. Agricultura facuta cu biblia in mana mergand pe camp si cerand indurare de la stapanii cerurilor este o aiureala in secolul nostru. Aveti curaj si luati un botanist care sa evalueze atent pasunea dumneavoastra si sa va cartagrafieze majoritatea plantelor existente. Faceti pe aceasta baza un profil biologic al pasunii si vedeti daca plantele existente sunt suficiente pentru aportul de nutrienti necesari productiei dvs. Realizati o esantionare si examinari de laborator a masei vegetale si a potentialului nutritiv al acesteia. Astfel va puteti crea ratii suplimentare care sa sustina productia in mod corect. Nu lasati lucrurile la intamplare si la voia "Celui de Sus".

Exista parerea ca vacile de lapte trebuie sa stea, sa rumege si sa produca lapte. Cu alte cuvinte, grajdul este suficient daca li se aduce tot ce au nevoie la bot. Personal nu sunt de acord cu aceasta idee. Vaca este un animal care ii place spatiul deschis, aerul curat, soarele domol si suprinzator, dar ii place si miscarea. Pentru aceasta fermierii, care tin cont de sfaturile colegiilor lor medici veterinari si alti specialisti, au ajuns la concluzia ca vaca trebuie sa manance ceea ce i de pune in fata dar are nevoie si de spatiu verde de plimbare si odihna. Astfel, la majoritatea fermelor vazute, vacile aveau hrana verde sub forma de semisiloz imbogatit permanent in grajd si loc de plimbare pe o suprafata extinsa de pasune in jurul fermei. Vacile dupa masa de dimineata ieseau majoritatea si se plimbau sau stateau tolanite si rumegau linistite pana la urmatoare masa, pe pajistea din jurul fermei. Restul suprafetelor erau cultivate cu plante conform indicatiilor specialistilor in alimentatie care erau platiti de catre asociatia fermierilor si care periodic monitorizau sursa de furaje.

Oricum am lua aceste povesti, cert este ca pentru vaci pasunatul, indiferent ca este ca o siesta la mesele principale sau constituie o sursa de alimentatie, este o necesitate fiziologica:

- beneficiaza de aer curat, nepoluat, iar expunerea la actiunea directa a radiatiilor solare duce la o fortificare a organismului, la o consolidare a scheletului.
- miscarea in aer liber stimuleaza metabolismul ce are ca urmare o dezvoltare favorabila asupra productiei
- functia de reproductie este stimulata, instinctul sexual si caldurile sunt mai pronuntate, iar ciclul sexual si gestatia se desfasoara normal
- este stimulata activitatea sistemului nervos central si sinteza vitaminei D

vaci-furajareExista si alte avantaje teoretice dar cu care nu sunt in total de acord din motivele enuntate mai sus, dar ca si teorie pot fi acceptabile:
•  animalele au acces la un furaj complet sub raportul principiilor nutritivi, care poate fi usor asimilat;
•  fiind consumata direct, iarba de pasune reprezinta unul din cele mai economice nutreturi, deoarece nu necesita cheltuieli de recoltare, transport, depozitare si administrare;
•  prin pasunat se pot valorifica suprafete de teren agricol greu accesibile.


Daca pasunatul este singura solutie pentru dvs. de a scadea costurile atunci va reamintim cateva sfaturi de care este necesar sa tineti cont:

- realizati trecerea la pasunat treptat, schimband modul de furajare al vacilor pe o perioada cat mai indelungata evitand astfel indigestii, colici, enterite, diaree etc.
- nu lasati vacile primavara mult in soare in zilele luminoase deoarece corpul se supraincalzeste si aerul inca rece, poate crea microcurenti care duc cu siguranta la aparitia unor boli pulmonare nedorite. De asemenea, evitati afectiunile “á frigore”, insolatie, eritem, fotodermatite etc.
- nu le lasati sub nici o forma in ploaia de primavara deoarece organismul vacilor nu este pregatit sa reactioneze eficient la schimbarile bruste de temperatura si umezeala din aer, mai ales ca ploile sunt foarte reci si cu vant.
- nu scoatei animalele la pasunat pe roua si bruma pentru a evita aparitia colicilor, parezei stomacale si a indigestiilor gazoase;
- monotorizati pasunea pentru a evita intoxicatia animalelor cu unele plante toxice, datorita prezentei pe pasune a vegetatiei de primavara, bogata in substante toxice puternice cum ar fi: acidul cianhidric si glucozic.
- verificati ongloanele vacilor inainte de a le scoate din grajd si curatati-le, evaluand eventualele probleme.
- realizati un test coproparazitologic cumulat pe intreg efectivul pentru a identifica cel mai bun antihelmitic. Nu dati antiparazitare interne dupa ureche deoarece nu veti avea nici un rezultat palpabil corect si pierdeti bani. Sfatul unui medic veterinar preocupat de soarta efectivului dvs va va ajuta sa economisiti bani si sa aveti eficienta in utilizarea tratamentului antihelmitic de primavara, care trebuie realizat obligatoriu daca doriti sa aveti productie.

Nu ezitati sa pregatiti si pasunea:
- scotandu-se si inlaturandu-se cioturile, pietrele, resturile lemnoase.vaci-pregatire-teren
- colectati si indepartati resturile de origine vegetala si animala ce pot contine o serie de microorganisme, oua si larve de paraziti ce infecteaza si infesteaza pasunea.
- inlaturati lastarisul si arboretul care reduc din suprafata pasunii si constituie unul din locurile de predilectie pentru adapostirea capuselor hematofage, capabile sa transmita la animale o serie de boli grave.
- distrugeti musuroaiele si nivelati terenul manual sau mecanic.
- distrugeti buruienele, plantele toxice.
- uitati-va pe suprafetelor declive de pe pasuni, in care se acumuleaza si stagneaza apa din precipitatii, deoarece ele reprezinta locul de predilectie pentru unele microorganisme si paraziti unde isi efectueaza o parte din ciclul lor evolutiv. Daca aceste suprafete sunt mici, se pot nivela prin umplere cu pamant, iar daca nu au intindere mare se imprejmuiesc cu gard, pentru a impiedica animalele sa consume aceasta apa si astfel sa se infecteze sau infesteze.
- verificati cantitatea de humus si pH-ul acestuia care va poate spune multe despre cum vor evolua plantele. Solurile cu pH acid se caracterizeaza prin productii mici la hectar, inhiba activitatea micro organismelor din sol si obtinerea unor plante cu o compozitie dezechilibrata sub raportul calciu/magneziu. Solurile cu alcalinitate mare conduc la obtinerea unor carentate in fier si mangan si dezechilibrate sub raportul calciu/fosfor, care genereaza la animale boli carentate.
- verificati sursele de apa si daca acestea au ramas potabile

Este bine de luat in calcul, daca folositi pasunea ca sursa de hrana, posibilitatea de control a numarului de animale pe suprafata, gestionand septelul si pasunea in asa mod incat sa lasati cel putin 3-4 saptamani pentru refacerea ierbii, respectiv parcelarea pe zone de pasunat si de odihna pentru iarba.

Daca aveti posibilitatea sa transformati pasunea in sursa de iarba insilozata sau sa o cositi periodic si sa o administrati la grajdi sau sa o prelucrati prin alte mijloace moderne atunci creati un parc unde vacile dvs sa se simta bine, sa se plimbe agale, sa rumege si sa produca lapte. Daca utilizati pasunea ca sursa principala de hrana vara atunci faceti din ea o sursa reala de nutrienti si transformati pasunatul intr-o furajare controlata.

 


{loadposition tab99}