Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Miercuri, Mai 08, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

In vederea exploatarii cu maximum de eficienta economica a vacilor de lapte, trebuie respectate cu sfintenie toate verigile lantului tehnologic. Aceste verigi, puternic interdependente, nu se pot selecta si duce la parametri optimi doar unele dintre ele, ci pentru a obtine bune rezultate trebuie acordata o mare atentie intregului lant.

 

 

Una din verigile cu importanta capitala in activitatea de crestere si exploatare a vacilor de lapte este alimentatia. Cu o alimentatie corespunzatoare, vacile de lapte isi pot intretine functiile vitale, gestatia si isi pot exterioriza potentialul genetic cat mai aproape de limita biologica.

Pentru aceasta, crescatorul trebuie sa asigure animalelor o furajare rationala, bazata pe anumite principii bine stabilite si verificate in practica.

Enumeram, in continuare, factorii cu cea mai mare influenta:

- administrarea de ratii complete atat din punct de vedere cantitativ cat si din punct de vedere calitativ se face tinand cont de greutatea vacii, starea fiziologica si productia de lapte pe care o poate da; orice abatere poate duce la perturbari metabolice, cu efecte imediate si de lunga durata in rentabilitatea economica a exploatatiei;

- numarul de tainuri administrate; se stabileste in functie de nivelul productiv al vacilor, dar si in functie de ponderea diferitelor sortimente furajere in ratie. Astfel, vacile cu productii mari de lapte vor primi ratia in trei tainuri zilnice, iar cele cu productii mici si medii vor fi furajate doar de doua ori pe zi; o atentie deosebita se va acorda furajelor concentrate, care, administrate, in cantitate de max. 3 kg (la productii de 10-12 litri lapte) se vor da intr-un singur tain in cantitati de 4-6 kg (la productii de pana la 18-20 litri lapte) se vor administra in doua tainuri, iar cantitati de peste 6 kg (la productii de peste 20 litri lapte) se vor administra in trei tainuri; furajele fibroase se vor administra in doua tainuri, dimineata si seara, cu o pondere mai mare la tainul de seara; suculentele (silozul, semifanul sau masa verde pe timp de vara), se vor administra in doua tainuri; respectarea numarului de tainuri are un rol important in mentinerea unui pH ruminal constant, creste consumul voluntar de furaje cu efecte favorabile asupra cantitatii si calitatii productiei de lapte;

- ordinea de administrare a furajelor - in vederea obtinerii unei bune digestibilitati si a cresterii randamentului de utilizare a substantelor nutritive din ratie, va trebui respectata o anumita ordine de succesiune a furajelor; astfel; este indicat ca primul furaj administrat sa fie fanul, care, prin intensificarea secretiei de saliva, reduce excesul aciditatii ruminale si va reduce viteza pasajului celorlalte furaje administrate ulterior, dand posibilitatea organismului de a-si extrage o cantitate mai mare de substante nutritive; in continuare, se vor administra furaje concentrate, care au o viteza mare de consum, urmate de furajele suculente, care, administrate in cantitati mari (20-30 kg sau chiar mai mult), raman o perioada mai indelungata in jgheabul de furajare;

- asigurarea odihnei dupa furajare este unul dintre motivele pentru care trebuie respectata succesiunea de administrare a furajelor; dupa ce animalele au consumat (cat mai devreme) tainul administrat, nu trebuie sa fie deranjate de nici o veriga a lantului tehnologic, timp de cateva ore; acest interval de timp este folosit de vaci pentru rumegare si odihna; nerespectarea timpilor de rumegare duce la scaderea semnificativa a productiei de lapte, duce la o crestere a consumului specific pentru functiile vitale si mai ales duce la scaderea randamentului de utilizare a substantelor nutritive din furaj cu influente negative asupra cantitatii laptelui muls;

- forma de administrare a furajelor influenteaza productia de lapte si continutul acestuia in principii nutritivi; forma fizica a furajelor administrate are influenta asupra randamentului de utilizare a substantelor nutritive, prin suprafata de absorbtie disponibila pentru flora bacteriana ruminala si prin usurinta extragerii acestora din furaj; de asemenea, respectarea formei optime de administrare, eliminarea riscului aparitiei diferitelor afectiuni gastro-intestinale; concentratele se vor administra sub forma de uruiala (2 mm); in cazul macinisului prea fin, vor adera de peretii gastrici provocand ulceratii; fanul este bine sa fie administrat ca atare sau tocat la dimensiuni mai mari; masa verde se va addministra ca atare sau tocata la dimensiuni de 5-10 cm; silozul de porumb se va administra tocat, la dimensiuni de 3-5 cm, iar boabele trebuie sa fie zdrobite, acestea fiind si doua dintre conditiile de calitate ale unui siloz de porumb;

- asigurarea apei potabile apa are un rol determinant in productia de lapte, tinand cont ca pentru fiecare litru de lapte sunt necesari 4-5 litri de apa; de asemenea, apa are rol important in toate procesele, stimuland si consumul voluntar de furaje;

- schimbarea regimului de furajare trebuie sa se faca treptat (min. 14 zile), pentru a permite diferitelor categorii de microsimbionti sa se adapteze la noile furaje; aceasta trecere treptata va permite o mai buna valorificare a substantelor nutritive din furaj si va preveni aparitia tulburarilor gastro-intestinale.

Respectad aceste cateva principii de furajare, se va obtine o productie de lapte net superioara atat cantitativ cat si calitativ. De asemenea, se va mentine la parametrii fiziologici metabolismul vacilor lactante, cu influente pozitive asupra starii de sanatate, longevitatii productive, toate conducand la cresterea rentabilitatii exploatatiei.

 

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}