Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Marți, Mai 14, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Avand in vedere faptul ca in ultimii ani au aparut hiperferme de vaci care pe langa un pret fabulos de sute de mii de euro sau chiar milioane mai sunt realizate si dupa proiecte care probabil erau destinate constructiei de poduri sau cazemate de beton, am decis ca ar fi cazul sa facem putina lumina. Vom prezenta in mai multe articole principiile si modalitatea de proiectare a fermelor de vaci atat pentru lapte cat si pentru carne sau mixte. Desigur ca variantele propuse de noi tin cont de expertiza unor medici veterinari, de etologia si comportamentul vacilor in general si de bogata experienta acumulata in cei cativa ani de medicii veterinari care au fost nevoiti sa lucreze pe vaci tinute in adevarate buncare de beton sau izolate in containere de fier.


Vom prezenta in fiecare articol din experienta noastra de proiectare tinand cont in primul rand de cele mai importante principii care stau la baza proiectarii unui adapost pentru animale:

  1. in primul rand vaca, indiferent, ca e de lapte sau carne a fost "inventata" de natura sau de cine vreti voi in conditii de stepa. Ea este un animal care, pe parcursul evolutiei sale filogenetice a trait langa padure sau palcuri de copaci, in apropierea surselor de apa si hrana, reprezentate de zone luminoase si deschise (desigur unde poate creste iarba)
  2. avand in vedere ca este un erbivor care are un gust apreciat de majoritatea carnivorelor salbatice vacile au fost nevoite de-a lungul timpului sa traiasca in grupuri mai mari sau mai mici care sa le protejeze.
  3. vaca producea la acea vreme o cantitate de lapte suficienta pentru a hrani propriul vitel si a asigura specia, lapte care avea tot ce este necesar pentru cresterea vitelului de la fatare pana la intarcare.


Ar mai fi multe principii de luat in considerare dar sa ne oprim deocamdata la acestea. Nu inteleg de ce majoritatea "proiectantilor" nu tin cont nici pe departe macar de aceste trei principii. Exista si varianta socialista a adaposturilor pentru animale dar care s-a dovedit a fi total impotriva vacilor si a economiei de piata. Cauza este simpla. Adaposturile construite din beton, cu geamuri mici, cu izolatie proasta, cu curenti de aer, cu beton de jur imprejur, voluminoase si cu inca multe neajunsuri. Cresterea vacilor in aceste conditii s-a dovedit mai mult decat paguboasa. Cand era economia socialista, unde nu conta eficienta economica si rezultatul pe termen lung ci doar numarul de capete, era simplu.

Acum fermierii sunt pusi in fata a doua mari dileme:
1. pe cine sa asculte cand fac o ferma
2. ei au vazut pe timpuri cum se cresteau vacile. (timpurile acestea in urma cu 20 de ani)


Noi avem o propunere. Sa nu ii asculte pe nici unul. Nici chiar pe noi. Pana la urma si noi avem o opinie despre ce si cum cu constructia unui adapost pentru vaci. Posibil sa exista variante mult mai bune decat cele propuse de noi. Rolul nostru este doar sa incercam sa ii oprim pe fermieri in a mai plati pseudoconsultanti si a mai construi adaposturi antiatomice sau containere pentru sarmanele vaci care in fapt au nevoie de cu totul si cu totul alte facilitati.

In acest articol vom dezbate logic de unde sa incepem sa ne gandim la proiectarea unui adapost pentru vaci. In urmatoarele articole vom analiza rand pe rand fiecare etapa de proiectare si de constructie. Va rugam sa comentati si sa analizati cele spuse de noi. Doar asa, din dispute tehnice si poate chiar stiintifice vom putea gasi impreuna solutia pentru adapostul ideal.

Deci sa incepem cu ce are nevoie o vaca pentru a trai bine:

1. Aer

Mult, foarte mult aer proaspat. Probabil ca primavara ati vazut cand ies vacile la pasune - ma refer la cele care stau peste iarna in grajdurile oamenilor in mediul rural. Este o adevarata bucurie pentru ele. In prima zi se plimba si miros iarba in proportie de 20% din timpul lor de pasunat. Sau probabil ca ati vazut in ferma care are posibilitatea de padoc, ca iarna, indiferent de frig, vacile prefera sa stea mai mult afara si sa pufaie pe nari aburii. Explicatia e simpla. Vacile au nevoie de foarte mult aer proaspat si fara noxe. Daca nu ma credeti faceti o cercetare pe Google - in engleza daca se poate - sa aflati volumul cutiei toracice a unei vaci normale, volumul de aer ce intra la inspiratie, ce iese la expiratie, cantitatea de reimprospatare a aerului existent in plamani, numarul de inspiratii/expiratii pe minut - si tot acolo veti gasi si formulele necesare de calcul. Veti avea o mare supriza sa constatati ca acest volum de aer este imens. Dumneavoastra cat rezistati inchisi cu vacile intr-un grajd construit din panouri izolatoare cu geamuri si usi de termopan? Incercati experimentul ca merita. Doar sa aveti un prieten care din cand in cand sa mai deschida usa la grajdisa vada ce mai faceti. A, si in timpul asta sa va mai si plimbati continuu sau sa mancati. Daca vacile ar putea, cu siguranta ca v-ar lasa in grajd si ele ar sta bine mersi afara. Nu confundati aerul si calitatea acestuia cu vantul si curentii de aer. Vom discuta mai tarziu de acest aspect.

2. Lumina

Cat mai multa lumina naturala. Daca natura ar fi construit vaca sa fie un animal nocturn atunci asa ar fi fost, adica ar manca si umbla noapte asi ar dormi ziua. Dar fiind invers, probabil ca un adapost intunecat, unde intra doar 15 - 20% lumina naturala nu prea e in concordanta cu activitatea diurna. Lumina nu trebuie confundata cu temperatura din mijlocul zilelor de vara sau din mijlocul desertului. Lumina este si sub un umbrar sau sub un copac care protejeaza de razele soarelui. Desigur ca un fizician ar putea explica mai bine ca lumina si luminarea obiectelor din jurul nostru este in fapt data de respingerea de catre obiectelor, corpurile din natura a fotonilor cu diferite lungimi de unda. Daca vreti sa experimentati daca vacilor le place sau nu lumina o puteti face in cel mai usor mod. Vaca este un animal curios de firea lui. Aduceti o masina de transport animale care sa fie intunecoasa, fara nici o sursa de lumina si o rampa care sa va ajute sa urcati niste vaci. Va fi mai mult decat complicat si dureros chiar. Incercati aceasi miscare dar de data aceasta luminati interiorul masinii unde trebuie sa intre vacile. Veti avea o mare supriza.

3. Umiditatea

Toti suntem obisnuiti sa vedem balegar si vaci sau vaci si balegar - depinde de proportii. In general o ferma de vaci este asociata cu balegarul, umezeala si mirosul. Aici explicatiile sunt simple. Daca doriti sa aveti medicul zilnic in ferma atunci lasati umezeala cat mai multa si peste tot. Probabil ca daca ati fost atenti vreodata pe pasune, in afara de zilele toride de vara, vacile evita in permanenta zonele umede. Daca intr-un padoc plin de noroi si apa exista o zona inalta de obicei vacile acolo vor sta. Sa nu uit. Vacilor nu le place ploaia, dar o accepta.

4. Mancarea

Desigur ca oricare vaca prefera iarba in fata paielor. Desigur ca ele mananca ce li se pune in fata daca alta varianta nu au. Cu toate aceste in foarte multe ferme din Europa am vazut vaci care intrau in grajd sa manance si stateau pe pasune ca sa rumege si sa se odihneasca. Prima data am fost mai mult decat surprins. Cu timpul am inteles si mai ales am vazut cauza. Probabil ca orice vaca va prefera ce este mai bun si invata repede sa faca diferenta mai ales daca trebuie sa dea si o cantitate uriasa de lapte. Despre alimentatie vom discuta pe larg mai tarziu.

5. Apa

Este un element vital. Suntem convinsi cu totii de acest lucru. Si ele, vacile, au aceasi parere numai ca pentru ele e cam complicat sa mearga zeci de km sa bea apa si apoi sa se intoarca zeci de km ca sa li se faca iar sete. Cam asa stau lucrurile pe la noi. Tot in vest am vazut ca apa era peste tot pe pajiste, grajd sau pe unde treceau vacile. Prima data am spus ca sunt fermierii inteligenti deoarece au calculat ca efortul depus de vaci pentru a ajunge la apa trebuie diminuat cat mai mult, energia fiind folosita in productie. Fals. Era apa peste tot dintr-un motiv foarte simplu. Vaca cand are nevoie trebuie sa bea apa. Fiecare vaca are propriul ritm biologic intern, nevoi specifice. Ele nu sunt un mecanism cu ceas care la ora H trebuie sa bea toate apa. Compartimentele gastrice la vaca sunt o adevarata industrie unde apa are rolul cel mai important. Ea trebuie sa asigure nivelul constant in aceste compartimente permanent. Despre calitatea apei, ce sa spun. Trebuie sa fie la fel ca cea pe care o bem noi adica potabila. Unii veti zambi. Si eu am vazut vaci cum beau apa din ochiurile de apa de pe drumuri. Si dvs daca ati fi in Sahara fara apa ati bea orice lichid v-ar iesi in cale. Dar revin la industria din compartimentele gastrice - cum credeti ca se mai dezvolta simbiotii si toate vietatile din rumen cu acel lichid care nu se poate numi apa. Poate nu veti vedea efectele pe loc dar sigur le veti simti la sfarsit de luna cand calculati productia de lapte. Despre apa vom mai vorbi mult dar intr-un articol separat.

6. Miscare

Foarte multi specialisti sunt convinsi ca vacile trebuie sa stea si sa rumege pentru a produce lapte. Altii le fugaresc de acasa pe camp si inapoi ca sa faca sport sa le dea mai mult lapte. Si unii si altii cu siguranta ca sunt foarte buni prieteni cu veterinarul mai ales cand acesta ii factureaza tratamentele podale. Si pe mine daca m-ar fugari unu'''' cu un par as merge indiferent daca as avea chef sau nu si mai ales daca m-ar mai convinge din cand in cand cu "tandrete". Chestiunea este ca nici unii si nici altii nu au dreptate. Si acest lucru l-am invat tot la unele ferme din Europa. Vacile intrau si ieseau din grajdicand si cum vroiau ele. Mergeau pe un drum pietruit, bine batucit si se plimbau pe pajiste cat vroiau, mai stateau, mai mergeau si la o bucata se intorceau la grajd. Si o vaca dadea lapte cat dau 10 vaci la noi. Si nu era nimeni sa o convinga sa mearga sau sa stea.

7. Turma

Prezenta turmei si a altor vaci este importanta pentru o vaca, dar prezenta vitelului este chiar esentiala. De ce? Este o discutie interminabila intre etologi si specialistii in vaci. Eu sunt convins ca vaca este un animal de turma iar prezenta turmei da un sentiment de confort si de siguranta. Prezenta vitelului asigura aceasi liniste si stabilitate emotionala. Emotionala? DA din pacate vaca este un animal emotiv. Orice emotie afecteaza productia. V-ati gandit vreodata de ce exista mulgatori la care vacile dau mult mai putin lapte decat in mod normal? Daca as spune ca pur si simplu nu le place de ei, ati zambi sau chiar ati rade, dar exista in SUA si in Europa zeci de institute de cercetari care studiaza aceste aspecte referitoare la ce si cum simte o vaca. E bine sa le luati in considerare deoarece peste 15-20% din productie este data da sentimentele vacilor. Interesant dar mai ales productiv. Vom mai discuta.

8. Spatiu vital

Fiecare animal sau planta de pe aceasta planeta are nevoie de spatiu in care sa se manifeste. Mai mare sau mai mica, aceasta zona din jurul oricarei fiinte vii este definita ca un cerc sau mai bine spus ca o sfera in jurul acesteia. Si vacile au nevoie de spatiu vital. Cel mai bine se vede cum vacile respecta spatiul vital cand se simt confortabil pe pasune si stau imprastiate, rumegand serios fiecare bol. Acelasi lucru se intampla si in grajd si in padoc sau oriunde este vorba despre un spatiu ocupat cu vaci. Etologii au stabilit ca raza cercului vital pentru o vaca este de trei metri. Acum ca o fi mai mult sau mai putin, nu as putea sa spun. Cert este ca in toate proiectele de ferma realizate pana acum am respectat principiul ca pentru fiecare vaca este necesar minim 10 mp de suprafata de pardoseala (inclusiv padoc si spatiul de odihna) si se pare ca se simteau confortabil.

9. Linistea / Zgomote

Zgomotul este in fapt vibratie cu o anumita intensitate si amplitudine auzit sau nu de sistemul auditiv. Nu ne referim aici numai la ce auzim noi ca este stiut ca omul are o limitare mare la a "auzi". Daca este sa ne gandim la susurul apelor, cantatul pasarelelor si fosnetul ierbii in vant ne putem da seama cam ce le place si ce nu le place la vaci. Cu siguranta ca vacile dezagreaza orice zgomot care este in plus. Vaca reactioneaza, vizibil sau nu la orice zgomot. Nu trebuie sa exemplific faptul ca atunci cand intra cineva in grajd toate vacile intorc capul. Sunt unele zgomote care noua, oamenilor incep sa ni se para normale si sunt prezente peste tot. Spre exemplu motorul tractorului. Toate vacile se aduna la frontul de furajare cand trece tractorul prin grajd dar nu ca le place cum suna si fumul de motorina arsa chiar la nasul lor ci faptul ca e asociat cu mancarea. Fiziologic orice zgomot/vibratie produce o reactie din partea organismului. Orice reactie din partea organismului inseamna un raspuns la un factor de stress - sau cel putin a fost definit. Orice reactie de acest fel inseamna ca organismul se pregateste cu toate resursele sa raspunda la acel stimul, pregatire care se vede sau nu. Desigur ca vaca vede si evalueaza fiecare zgomot prezumand un posibil pericol sau nu, dar acest fapt nu mai conteaza. Reactia organismului a fost realizata si deci a fost perturbat un alt proces fiziologic. Puteti incerca, dar nu va recomandam, sa intrati in grajd si sa loviti cu un obiect metalic, o teava de metal de preferat, tevile din interiorul grajdiului. O singura data, puternic si sa lasati ridicati imediat bara (sa nu o lasati sa se atinga in continuare cu suprafata lovita) - pentru a produce si ultrasunete (pe care nu le auziti) Reactia oricarei vaci care rumega este sa se opreasca si sa prezinte semnele de panica: urechi ciulite, ochi atenti fara sa clipeasca, intors capul cu o miscare scurta, tendinta de a se ridica de jos, etc. Cu toate ca nu pare dar linistea sau mai bine spus prezenta doar a zgomotelor naturale este un factor esential in viata unei vaci.

10. Individualitatea

Ciudat dar toti avem impresia ca vacile sunt o turma, niste animale care mananca si dau lapte. Ma rog, care se mai si imbolnavesc. Ele sunt mai mult decat atat. Sunt individualitati. Daca ati avut ocazia sa vedeti cum vacile, care sunt de ceva ani impreuna in aceasi turma, intra intr-un grajd nou ati fi de acord cu mine cand spun ca, fara a fi manate, a intrat la inceput doar o singura vaca si toate se uitau. Apoi incet incet dupa ce a trecut ceva timp de la intrarea primei vaci, intra cate una. Daca ati cunoaste fiecare vaca veti vedea ca o data de vaca care conduce in fapt turma a intrat si a ales locul si spatiul ei de odihna intra apoi fiecare vaca si alege la fel. In principiu ele asa vor dormi, in ordinea ierarhica. Asa vor manca, asa vor bea apa, asa se vor linge si asa vor iesi la pasune si se vor intoarce de la pasune. Ele, chiar daca constituie o turma sunt de fapt individualitati cu personalitate proprie, cu necesitati proprii, cu o sanatate proprie, etc. Ele asa trebuie tratate si intretinute. Am avut ocazia sa vizitez o ferma cu un fermier ceva mai in varsta care cunostea toate vacile dupa nume si care raspundeau la nume. Eram in mijlocul campului si striga o vaca pe nume si aceea venea la el. Mai mult. Treceam pe langa vaci si imi spunea despre temperamentul si necesitatile fiecarei vaci in parte. Si avea vreo 40 de vaci. La inceput am crezut ca este o gluma asemanatoare cu acea in care unii fermieri pun muzica simfonica in grajduri. Mai tarziu fermierul mi-a explicat si de ce vacile lui dadeau lapte cat 10 ferme de la noi si de ce costurile cu veterinarul sunt moderate. Vom mai discuta si vom mai prezenta studii referitoare la aceste aspecte.

Pe scurt acestea sunt unele dintre cele mai importante principii care stau la baza proiectarii unui adapost pentru vaci. Sunt ele mai multe dar acesta nu este un curs ci un punct de vedere si un mod natural de abordare a unui proiect de ferma.

De la inceput trebuie sa spunem ca suntem total impotriva geamurilor de termopan, a peretilor din beton sau a inchiderilor ermetice din panouri termoizolante. Acceptam cu greu betonul si doar pe jos si in anumite conditii tehnice realizat, acceptam barele de metal ca elemente simple de despartire si un anumit numar de caramizi in perete. Multe elemente cum ar fi gardurile, vestiarele filtru de ferma, groapa de dezinfectie, gurile de ventilatie in grajdi, plase de insecte la geamuri, etc sunt fabulatii ale unor minti bolnave care nu au trait prea multe ore intr-o ferma de animale. Daca doriti chiar va rog sa ma provocati la o discutie, in sectiunea comentariilor sau mai aveti rabdare pana la capitolul cu biosecuritatea in ferma.

Asteptam sa vedem si opiniile dvs. In comentarii pentru a lamuri impreuna acest mare mister in care s-a transformat proiectarea unei ferme de vaci.


 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}