Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Miercuri, Mai 15, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Sfaturi pentru o alimentatie corecta a vacilor de lapte

Esti fermier, ai cumparat de-a lungul timpului mai multe vaci de lapte si ai ajuns sa ai un efectiv maricel, dar n-ai inca o idee prea exacta cu ce ar trebui sa le hranesti, pentru a maximiza productia de lapte.

Iata cateva sfaturi pentru o alimentatie corecta a vacilor de lapte:

  1. Cauta cel mai potrivit furaj pentru vacile din ferma. In cazul in care doresti sa ai un efectiv de o calitate crescuta, atunci totul trebuie pornit de la o alimentatie corecta. Aceasta include furaje cu cereale si amestecuri de cereale care contin fibre si care sunt bogate in proteine.
  2. Trebuie sa stii cand sa hranesti vacile. Cel mai bun moment pentru hranirea vacilor de lapte este dupa ce au fost mulse. Atunci se afla in starea potrivita pentru a fi hranite si au nevoie de niveluri mai mari de energie si de proteine. Fanul si concentratele ar trebui date la momente diferite din zi, intai fanul si apoi concentrate, care sunt de regula date in timpul diminetii.
  3. Fanurile sunt tipuri de hrana care contin in principal fibre si ar trebui verificate regulat. Prin urmare, combina toate tipurile de furaje si ofera-le vacilor sa le manance astfel, pentru a le oferi mai multe fibre cat si concentrate.
  4. Tine minte care este frecventa de hranire a vacilor de lapte. Acestea trebuie hranite de mai multe ori pe zi, dar noi recomandam ca hrana sa fie la discretie. In cazul in care se incepe cu nutretul fibros acesta trebuie urmat apoi de concentratul de cereale sau de amestecul de cereale.
  5.  Uita-te la diferitele etape ale lactatiei. Cand trebuie sa hranesti vaci de lapte, trebuie sa iei in considerare si diferitele etape ale alaptarii. Exista trei etape principale, care includ: lactatia timpurie, lactatia medie si tarzie si perioada de repaos, de care sunt strans legate greutatea corporala a vacii si nivelul de energie. In lactatia timpurie, cand productia de lapte este la apogeu, vitele pierd in greutate. In etapa urmatoare, randamentul de lapte scade iar greutatea corporala creste. Pana ce ajung la perioada de repaos mamar, vacile isi revin la greutatea initiala. Cunoasterea acestor etape in hranirea vacilor de lapte va fi un beneficiu nu numai pentru productia de lapte, ci si pentru sanatatea vacilor si cresterea acestora intr-un sistem intensiv
  6. Asigura-te ca vacile obtin necesarul optim de nutrienti de care au nevoie pentru a produce o cantitate insemnata de lapte. Unele din elementele nutritive de care vacile au nevoie ar trebui sa le contina premixurile de furaje. Iata care sunt acestea:
  • proteine
  • fibre
  • grasimi
  • calciu
  • fosfor
  • potasiu
  • vitaminele A, D si E

.


{loadposition tab99}