Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Aprilie 29, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Un nou test permite testarea rapida cu mai multa acuratete pentru depistarea salmonelelor, niste bacterii care reprezinta principala cauza a afectiunilor cu origine alimentara, in toata lumea. Salmonella poate infecta animalele si oamenii, numeroase cazuri de imbolnaviri la om fiind raportate in urma contactului cu animale de companie sau de renta.

Testele care in trecut necesitau cateva zile pentru a oferi un rezultat clar, in prezent necesita doar 24 ore, avand o capacitate de 100 ori mai mare de a detecta cel putin un tip de Salmonella, numita Salmonella dublin, care reprezinta o problema din ce in ce mai mare si care este dificil de obtinut prin culturi de laborator, ingreunandu-se astfel diagnosticul. 

Noua metoda, conceputa initial pentru testele automate destinate securitatii alimentare si adaptata apoi de cercetatorii de la Universitatea Cornell la o gama mai larga de tipuri de probe, poate depista aceasta bacterie in probele clinice sau in cele recoltate din mediu, inclusiv din aplicatoare pentru recoltare, material fecal, lapte si sange. 

Testul scurteaza timpul de diagnostic diagnostic cu pana la 5 zile utilizand procedurile actuale, conform unui studiu recent publicat pe 1 septembrie in Jurnalul Veterinar de Investigatii Diagnostice (Journal of Veterinary Diagnostic Investigation).

„Deoarece acum avem nevoie de doar 24 ore pentru diagnostic in cazul acestui test, exista spitale si clinici veterinare care pot aplica testul si pot obtine rezultate rapid, asigurandu-se ca nu expun alte animale la Salmonella”, sustine Belinda Thompson, asistent universitar la Centrul de Diagnostic pentru Sanatate Animala si prim autor al studiului.

Diagnosticul clinic mai rapid permite, de asemenea, veterinarilor sa introduca rapid in carantina un animal infectat.

Salmonella dublin „se adapteaza la gazda” in cazul vacilor, ceea ce inseamna ca animalele infectate pot deveni purtatori permanenti sau de lunga durata, supunand la riscul de infectie celelalte animale din ferma, mai ales viteii susceptibili. Aceasta tulpina poate infecta oamenii care se expun la contactul cu animalele infectate, band lapte crud sau consumand alte produse alimentare contaminate. La om, Salmonella dublin prezinta o rata de spitalizare si de mortalitate mai mare decat alte tipuri de Salmonella; aceasta determina infectia sistemica a tesuturilor din corp, intr-un mod similar cu febra tifoida.

„Biosupravegherea salmonelozei in intreprinderile cu profil veterinar este vitala deoarece animalele pot elimina bacteria fara a manifesta semne clinice ale bolii”, sustine Laura Goodman, cercetator asociat in cadrul Departamentului de Medicina Populatiei si Diagnostic de Laborator si autor principal al studiului. Goodman a mentionat faptul ca metoda descrisa in acest studiu este in prezent disponibila sub forma unui program de testare a probelor din mediu prin intermediul Centrului de Diagnostic si Sanatate Animala.