Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Marți, Mai 07, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

In majoritatea tarilor a sosit iarna. Acest lucru necesita adoptarea unor masuri suplimentare pentru vitei mai ales in ceea ce priveste alimentatia si adapostul - mai ales pentru cei mici.

Vitelul poate face fata la temperaturile normale de mediu in aceasta perioada prin mecanisme de termoreglare mentinandu-si temperatura constanta (38,5 grade C) pentru perioade mai lungi sau mai scurte. Pe masura ce temperatura mediului scade sub limita critica inferioara - temperatura la care un vitel trebuie sa produca mai multa caldura pentru a mentine temperatura corpului normala - sunt activate alaturi de mecanismele de raspuns pe termen scurt si cele pentru termen lung. In cadrul masurilor pe termen scurt intra zburlirea parului, dilatarea vaselor de sange periferice, contracturi si frisoane musculare. Raspunsul pe termen lung include schimbari la nivelul blanii, cresterea grasimii subcutanate si cresterea ratei metabolice.

Mai mult lapte concentrat

In mod normal recomandarile sunt de a utiliza 142 grame lapte praf pe litrul de lapte. Cu toate acestea viteii au nevoie de mai multa energie pentru a mentine si creste temperatura corpului. Prin urmare este recomandat sa adaugati cu 10% mai mult lapte praf la litru (aproximativ 156 grame). De asemenea este important ca viteii sa primeasca apa proaspata, calduta de cel putin 3 ori pe zi. Instalatiile automate de administrare a laptelui trebuie sa fie in zone protejate de inghet, invelite eventual in paie in strat gros.

Sub 4 grade Celsius

"In iarna 2008 - 2009 in Tarile de Jos, am vazut vitei morti de malnutritie, deoarece ei nu au primit suficienta energie", explica patologul Willem Wouda de la Serviciul de Sanatatea animalelor din Tarile de Jos. "Sfatuim si informam fermierii despre multiplele riscuri a temperaturilor scazute si malnutritiei in fermele cu tineret taurin de valoare." Potrivit Wouda, fermierii si medicii veterinari ar trebui sa fie constienti de aceste riscuri cand temperaturile scad sub 4 grade Celsius. Wouda atrage atentia ca aspectul fizic al viteilor poate fi inselator."Viteii isi ridica firele de par atunci cand este rece, astfel ca este dificil a vedea atunci cand ei sunt mai slabi decat in mod normal".

Sursa: vetsweb.com

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}