Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

Exista multe prioritati intr-o ferma de bovine si este dificil a spune ca o actiune este mai importanta sau mai putin importanta atata vreme cat lucram cu organisme vii, permanent supuse unei presiuni a mediului extrem de mare, caracteristica unei ferme. Cu toate acestea, am incercat sa facem o lista top 10 al celor mai importante actiuni veterinare intr-o ferma de bovine:


1. Verificati bovinele de multe ori pe saptamana cu referire la problemele de sanatate. Probabil ca nimic altceva nu imbunatateste sansele pentru obtinerea unui rezultat pozitiv la un eveniment de sanatate mai mult decat descoperirea timpurie si tratamentul precoce al bolii.

2. Dezvoltati o relatie apropiata cu medicul dumneavoastra veterinar. El / ea este mult mai dispus in a realiza o calatorie nocturna sa va ajute in miezul noptii la o fatare, decat daca "utilizati" veterinarul doar pentru a cumpara anumite produse si pentru a efectua doar actiunile sanitare obligatorii in ferma. Investitia intr-o relatie pozitiva cu medicul veterinar poate fi o practica financiara solida si pe profitabila pe termen lung pentru ferma.

3. Solicitati sprijinul medicului veterinar pentru a va ajuta cu animalele bolnave. A devenit o practica sau o comoditate autotratarea animalelor pentru a economisi 200 - 300 lei. Dar cand ajungem si suntem nevoiti sa reformam o vaca de 1000- 1500 de euro pentru un tratament gresit sau pierdem un vitel sau un ciclu reproductiv din cauza ca medicul este "suparat pe fermier" si uita sau ignora anumite tratamente, economia realizata pare total nesatisfacatoare pe ansamblu.

4. Ia toate masurile care stau in grija ta pentru a preveni expunerea la boli a animalelor tale. Acest lucru inseamna o mare atentie in evalua modul in care introduceti noi animale in efectiv, relatia efectivului dvs cu alte efective, modul de pasunare si interactiunea cu alte ferme. Masurile de profilaxie trebuie sa fie intre in rutina zilnica si sa fie la fel de normale ca verificarea contului la banca.

5. Administrati antiparazitarele cu un plan. Nu orice deparazitare este buna din punct de vedere economic sau medical. De exemplu, deparazitare in mijlocul verii a viteilor nascuti in primavara si efectuarea celei de-a doua deparazitari, au aratat randamente de 10 - 30 $ pe dolarul cheltuit pe un antihelmintic (conform Asociatiei Americane a Crescatorilor de Bovine). Administrarea de antihelmitice in perioada de lactatie si descoperirea de reziduuri in laptele livrat catre consumatori poate duce la finalizarea afacerii in domeniu.

6. Acorda o atentie sporita fatarilor. Daca nu pare sa fie o problema, gandeste-te ca fatarea este un efort fiziologic mare pentru organism. Un control si o atenta monitorizare pot evita complicatii ulterioare, care inseamna costuri si efort suplimentar. Nu ratati ocazia de a participa la seminarii dedicate asistentei la fatare. Pot fi o investitie importanta pentru tine ca fermier dar mai ales pentru castigurile tale viitoare.

7. Ofera o atentie speciala viteilor nou-nascuti. Cifrele nationale arata ca pierderile la nou-nascuti sunt de peste 5%. Confruntarea cu frigul din grajd, colostrul inadecvat, prea putin lapte, ne-indepartarea mucusului si a resturilor, curentii de aer si pneumonia sunt doar cateva cauze care pot sa iti reduca profitul fermei cu mai mult de 15%.

8 Realizeaza un plan serios de vaccinare. Un plan de vaccinare prost ales, bazat exclusiv pe recomandarile comerciantilor de vaccinuri nu constituie nici un beneficiu si chiar face lucrurile mai rele daca vaccinurile se adauga ca stres imunologic la bovine deja bolnave. Vaccinurile bine calibrate pentru ferma ta si pentru zona epidemiologica in care te afli, pot oferi avantaje uriase in pastrarea sanatatii septelului de bovine.

9 Faceti un plan de comercializare a viteilor. Stabilirea unui program multianual de crestere si inlocuire a vacilor producatoare poate sa va scuteasca de efortul cresterii viteilor in perioada cea mai sensibila si problematica a vietii lor. Daca sunteti un producator de lapte puteti sa renuntati din timp la vitei si sa obtineti un profit bun dar mai ales puteti sa va concentrati asupra productiei si calitatea vietii vacilor producatoare.

10 Urmati recomandarile medicului veterinar de utilizarea a antibioticelor pentru a trata bovine. Nu numai ca sunt foarte multe tipuri de antibiotice, dar efectele utilizarii acestora dupa principiu "cam asta cred ca e bun pentru ce are" poate fi un dezastru pentru evolutia si tratamentul ulterior al bolii. De asemenea, utilizarea lor este un motiv serios de ingrijorare pentru consumatorii produselor obtinute in ferma. In ultimul timp, consumatorii devin din ce in ce mai constienti de ceea ce cumpara, ei sunt de acord ca este bine sa tratezi cu antibiotice animalele cu infectii; dar ei vor ca fermierii sa fie siguri ca urmeaza protocoalele corecte de utilizare a antibioticelor si retragere a produselor obtinute atata timp cat exista pericolul ca antibioticul sa se regaseasca in alimente.

Aplicarea bunelor practici de management de sanatate, in efectivele de taurine ajuta la asigurarea unui profit sigur, face ca productia in ferma sa fie satisfacatoare si ajuta industria cresterii vitelor in ansamblu, prin mentinerea unei imaginii pozitive, de calitate si de responsabilitate a crescatorilor de bovine asupra produselor furnizate consumatorilor.


{loadposition tab99}