Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Marți, Mai 21, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

A fost confirmat primul focar de pesta porcina africana in Romania la porcii din gospodarii in judetul Satu - Mare.

Pe 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gopodarie, localizata la periferia municipiului Satu - Mare. Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu - Mare impreuna cu DSVSA Satu -  Mare au intervenit prompt.

{loadposition tab10}

In conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale au fost intreprinse urmatoarele actiuni:

  • au fost recoltate probe pentru examene de laborator;
  • au fost impuse restrictii de miscare pentru exploatatiile infectate;

  • au fost ucise animalele din focar si cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare;

  • s-a efectuat dezinfectia in cele doua gospodarii a spatiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru saparea locului de ingropare si a locului de ingropare;

  • a fost efectuat recensamantul exploatatiilor cu suine din proximitatea gospodariilor afectate;

  • au fost stabilite zona de protectie si de supraveghere in jurul focarului, precum si planul de masuri pentru instituirea masurilor specifice de control a bolii;

  • a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor in vederea stabilirii planului de masuri specifice pentru controlul bolii.

  • Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei.

Urmeaza sa fie convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in vederea informarii si adoptarii unei Hotarari privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati in controlul bolii, conform Hotararii de Guvern 830/2016,care stabileste Programul National de Control si Planul de Contingenta pentru pesta porcina africana.

In urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane in tara noastra, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

In aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.

Din primele investigatii intreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reiesit suspiciunea ca virusul bolii a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologica este in desfasurare.

Totodata, si alte institutii competente ale statului intreprind verificari in acest sens.

Informatiile obtinute urmeaza a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului in care a aparut boala in tara noastra.

ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judetean, monitorizeaza permanent situatia epidemiologica din Romania, in contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii si pentru eradicarea bolii.

ANSVSA va actualiza informatiile despre focarul de pesta porcina africana, constant, in functie de evolutia bolii.

Pesta porcina africana (PPA) numita si boala lui Montgomery, este o boala infectioasa foarte contagioasa, ce afecteaza porcinele indiferent de varsta si stare de intretinere, ce evolueaza obisnuit cu forme supraacute si acute in focarele noi de boala si cu forme subacute, cronice, pana la atipice in focarele vechi. Clinic boala se manifesta prin hipertermie presimptomatica, dupa care apar tulburari grave respiratorii, digestive si nervoase, iar anatomopatologic,in principal prin leziuni hemoragiceintense.

Intre virusul PPA si virusul pestei porcine clasice nu exista inrudiri antigenice. Porcii imunizati fata de virusul pestei porcine clasice nu devin rezistenti la infectia cu virusul PPA si nici invers. Absenta relatiilor antigenice intre cele doua virusuri sta la baza metodelor de diagnostic de laborator specifice pentru PPA.

Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sanatoase, in mod direct, dar se poate transmite si indirect prin: secretiile si excretiile animalelor infectate (virusul se elimina prin saliva, lacrimi, secretiile nazale, urina, fecale, secretiile din tractul genital), sange etc.); animalele bolnave sau moarte; porcii salbatici; animalele trecute prin boala;capuse din genul Ornithodoros si Rhipicephalus infectate cu virus; adaposturi, asternut, materiale de ingrijire, furajele, echipamente contaminate; vehiculele si persoanele care circula intre efectivele contaminate si celesanatoase; furajele care contin carne/produse din carne/subproduse, provenitede la porcii infectati.

Virusul PPA este foarte rezistent la actiunea factorilor fizici, chimici si biologici: 6-10 zile in fecalele de porc; 10 saptamani in cadavre; 3-6 luni in carnea sarata si afumata; 6-12 luni in corpul capuselor din genul Ornithodoros si Rhipicephalus; 18 luni in sange la temperatura de 4 grade C; 6 ani in sangele congelat; mai multi ani in carnea congelata.

Singura posibilitate de diagnostic diferential intre Pesta porcina africana si Pesta porcina clasica este identificarea virusului. Se impune recoltarea de probe pentru diagnosticul de laborator.

in cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala functioneaza Laboratorul National de Referinta pentru Pesta Porcina Clasica si Pesta Porcina Africana desemnat prin Ordinul ANSVSA nr. 205 din 20 decembrie 2007 privind aprobarea laboratoarelor nationale de referinta si a atributiilor acestora. Coordonatorul LNR este Dr. Daniel DONESCU.

La nivelul Uniunii Europene functioneaza European ReferenceLaboratory for African Swine Fever in cadrul Centro de Investigacion en Sanidad Animal, 28130 Valdeolmos, Madrid, Spain desemnat prin Dir.Cons. 2002/60/EC  Council Directive of 27 June 2002 laying down specific provisions for the control of African swine fever and amending Directive 92/119/EEC as regards Teschen disease and African swine fever

Prevenirea (masurile de biosecuritate si igiena) si combaterea rapida a potentialelor focare este foarte importanta. Toate animalele suspecte trebuie ucise si distruse, conform legislatiei in vigoare, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat la pretul de piata al animalelor.