Ingrijirea pasarilor
- Detalii
- Accesări: 953
Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N8 in probele prelevate de la gaini ouatoare ce apartin fermei SC KARIN SRL din localitatea Seini, judetul Maramures. S-a intervenit prompt prin activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judetului Maramuressi activarea Unitatii Operationale Centrale condusa de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.
- Detalii
- Accesări: 912
Desi sectorul comercial de crestere a pasarilor a ajuns intr-o pozitie dominanta la nivel global in ultimele trei decade, productia de pasari de curte joacain continuare un rol important in majoritatea tarilor aflate in curs de dezvoltare. Pasarile de curte reprezinta mai mult de 80% din stocul total de carne de pasare in multe tari din Africa, Asia Pacific si America Latinasi in mare parte din zonele rurale din Romania.
- Detalii
- Accesări: 2035
Pasarile se pot dezvolta adecvat la lumina natural normala si nu necesita conditii speciale de iluminare. Totusi, intensitatea si durata luminii pot avea un impact asupra acestora. Intensitatea luminoasa poate avea un minim de 5 lucsi pentru a putea stimula activitatea pasarilor. Iluminatul prea puternic poate declansa anumite probleme, precum agresivitatea si canibalismul. De aceea, diminuarea intensitatii luminii in acest caz ar putea oferi o rezolvare a acestor probleme. O regula generala de stabilirea a intensitatii luminoase este aceea de a o regla in asa fel incat sa se poata citi un ziar tinut in mainile intinse la maxim; acest lucru ar indica existenta unor conditii optime de iluminat pentru pasari.
- Detalii
- Accesări: 993
Temperatura corporala a gainilor este cuprinsa intre 40,5∘C si 41,5∘C, masculii avand o temperatura mai mare decat a femelelor. Chiar daca temperatura corporala este ridicata, pasarile prezinta un grad de toleranta termica in limitele caruia nu au nevoie de termoreglare, acesta variand in functie de greutatea lor corporala, varsta si rasa.
- Detalii
- Accesări: 1495
Cresterea pasarilor de curte poate fi o experienta placuta pentru persoanele implicate in aceasta activitate. Totusi, oamenii obisnuiti nu sunt constienti de timpul, efortul si cunostintele necesare pentru succesul unei astfel de activitati. In acest articol dedicat managementului de baza vom acoperi subiecte precum amenajarea, achizitionarea puilor de gaina, clocirea oualor, ingrijirea zilnica si controlul pradatorilor.
- Detalii
- Accesări: 1372
Pentru cei care nu inteleg termenul „biosecuritatii”, vom oferi urmatoarele lamuriri. In termeni simpli, „biosecuritatea” este ceea ce faci pentru a opri raspandirea bolii in interiorul si catre crescatoria ta. Pe o scara mai larga, aceasta este un sistem formal de oprire a miscarii unei bacterii sau virusuri de la un animal la altul, de la o crescatorie la alta, sau, in unele cazuri, de la o persoana la alta. Masurile de biosecuritate nu sunt neaparat scumpe. De fapt, cu exceptia costului unor produse dezinfectante si, probabil, pentru cei care si le doresc, halate de unica folosinta, palarii si invelitoare de pantofi, costurile de biosecuritate pot fi controlate, iar acestea ar trebui sa fie minime. In cele mai multe cazuri, crescatoriile pot fi adaptate foarte ieftin si rapid pentru a pune in aplicare masuri de biosecuritate adecvate, chiar daca este necesara construirea de baricade sau garduri.