Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

 Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o gospodarie din judetul Covasna

Pe 1 februarie a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane (PPA) la doua cadavre de...

A aparut revista Veterinarul Ferma nr 5

Ce poti scrie intr-un editorial despre Pesta Porcina Africana?

Asistenta la fatare

Asistenta de specialitate la fatare pe camp

Ce ii face pe fermieri sa incerce tehnici noi?

Schimbarea este inevitabila. Insa atunci cand vine vorba de adoptarea unor noi practici agricole,...

Care sunt unele dintre bolile comune de iepuri de companie? Care sunt semnele acestor boli? Cum imi pot da seama daca iepure meu este bolnav? sunt intrebari la care puteti gasi raspunsul daca sunteti un pasionat crescator de iepuri.

 

 

 

Care sunt unele dintre bolile comune la iepurii de companie?

Cele mai frecvente boli ale iepurilor de companie includ "curgerea nasului", constipatia, coprofagia anormala, paraziti, bolile dentare, cancerul uterin si jaretul inflamat.

Care sunt semnele acestor boli?

"Curgerea nasului" este termenul dat pentru infectii respiratorii superioare, in zona fetei. Acestea pot fi legate de bacteria Pasteurella, dar nu intotdeauna. Cele mai frecvente semne clinice sunt la ochi (lacrimat, roseata, strabism) sau nas (stranut, mucozitati). Adesea, ochii si nasul sunt afectati in acelasi timp. Bacteriile pot infecta si alte zone ale corpului. Infectii ale urechii (aparand o inclinare a capului) si abcese (vazut ca noduli pe corp), pot fi de asemenea prezente ca simptome. Moartea subita de la septicemie (infectie in sange), este rara, dar poate sa apara. In timp ce unele infectii sunt usoare si usor de tratat, altele sunt mult mai dificile, complicate cu boli dentare si alergie / iritatie, ducand de cele mai multe ori la prognosticuri nefavorabile pentru pacient si decizii delicate din partea medicului curant.

Constipatia este extrem de frecventa la iepuri. In trecut, in aceasta boala a fost incriminata "eliminarea ghemotoacelor de par", deoarece iepurele mananca continuu iar parul propriu este deseori inghitit odata cu mancarea si se poate acumula in stomac. Cu toate acestea, mai degraba decat aparitia unei obstructii fizice, acest simptom demonstreaza, de obicei, hipomotilitatea intestinului (miscarea inceata). Cea mai frecventa cauza pentru acest fenomen este durerea. Dureri dentare, dureri ale coloanei vertebrale, abdominale sau post-operatorii pot declansa astfel de probleme. Unele cazuri pot fi de natura dietetica - legate de diete scazute in fibre, cauzand modificari ale pH-ului intestinal si a florei intestinale. O cauza ar putea fi afectiunile nervilor intestinali. Un iepure letargic si/sau anorexic cu pelete fecale reduse sau absente trebuie sa trezeasca suspiciuni. Radiografia abdomenului poate aduce confirmare si va putea duce la un diagnostic medical asupra functionarii intestinului.

O alta manifestare a schimbarilor motilitatii intestinale este alterarea coprofagiei. Iepurii in mod natural isi pot consuma propriile fecale, aspect care nu este patologic ci chiar recomandat deoarece la trecerea prin intestin fecalele iepurilor sunt imbogatite de flora intestinala. Dietele cu fibre si durerea sunt cauze frecvente care declanseaza sindromul ce duce la probleme de sanatate care afecteaza transformarea fecalelor si manifestarea fenomenului de coprofagie defectuoasa. Cauzele pot fi de exemplu obezitatea, adapost inghesuit, probleme de spate, pinteni la molari.

Terapia pentru staza intestinala si modificarile coprofagiei implica corectarea cauzei subadiacente si ameliorarea durerii. Alaturi de medicatia pentru a stimularea motilitatatii intestinale pot fi utilizatie si terapia cu fluide si hranirea asistata a iepurelui bolnav.

Parazitii interni sunt o cauza mai rara a bolii la iepuri ca animale de companie. Ectoparaziti sunt, totusi, foarte frecventi. Puricii, capusele sau acarieni de ureche pot provoca toate problemele. Agenti antiparazitari diversi sunt disponibili dar este necesar pentru profilaxia lor o discutie cu medicul veterinar.

Dinti de iepure cresc continuu in toata viata acestuia. Acest lucru se aplica atat la incisivi (dintii din fata) cat si molarilor (dintii din spate), deoarece acestia sunt adaptati pentru a mesteca in permanenta alimente bogate in fibre. Imposibilitatea de a furniza in mod adecvat furaje cu fibre sau cu calciu in dieta predispune la boli dentare deoarece dintii continua sa creasca in ciuda tipului de alimentatie administrat. Probleme pot aparea ca pinteni la molar, care afecteaza limba si / sau a obrajii sau apar dureri de radacina. Rasele cu nasul scurt sunt expuse la un risc mai mare de boli dentare, datorita molarilor "supraaglomerati". Suprainfectia incisivilor este uneori analizata ca urmare a malformatiilor maxilarului sau o lipsa de dezvoltare, dar de obicei este cauzata de suprainfectia molarilor. Este extrem de dificil sa se examineze in mod adecvat molarii la iepure si de cele mai multe ori este necesara o radiografie. Terapia necesita anestezie si pilire sau taierea dintilor prea mari. Corectiile dietetice vor incetini progresia bolii, dar, odata inceputa, este probabil ca va fi necesara gestionarea ei pe tot parcursul vietii.

La fel ca la caini si pisici, iepurii de sex feminin ar trebui sa fie sterilizati devreme (la 4-6 luni). Intrucat cainii si pisicile de sex feminin ne-sterilizate au o rata mare de dezvoltare a cancerului de "san" de multe ori malign, si dihorii femele ne-sterilizate mor din cauza anemiei, iar iepurii femele ne-sterilizate de multe ori dezvolta cancer uterin. Tipul de cancer este numit adenocarcinom uterin. Aceasta este o conditie relativ comuna la majoritatea iepuroaicelor. Aceasta boala ar trebui sa fie suspectata ori de cate ori o femela ne-sterilizata devine bolnava. Diagnosticul poate fi uneori dificil si interventia chirurgicala de explorare poate fi singura in masura sa stabileasca adevarul. Ovariohisterectomia este tratamentul curativ, atata timp cat cancerul nu s-a raspandit deja.

"Jaretul dureros" este o boala care este destul de frecventa la iepuri. Jaretul este in esenta, glezna la iepuri. Atunci cand un iepure este in pozitia stand, pe care o face cele mai multe ori, jaret-ele sale sunt in contact cu podeaua din cusca. Sarma, pardoseala custii sunt de multe ori de vina. Cu toate acestea, alte substraturi care permit pastrarea urinei sau sunt direct caustice pot fi cauzatoare de probleme. Obezitatea poate duce la cresterea presiunii asupra jaretului si la rasele de talie mare, bine dezvoltate, de asemenea, pot aparea probleme. Parul din aceste regiuni nu trebuie sa fie tuns, deoarece aceasta este protectia principala a jaretului. Terapia implica antibiotice cuplate cu corectia cauzelor care stau la baza aparitiei bolii si pansarea piciorului.

Cum imi pot da seama daca iepurele meu este bolnav?

Semne de boala la iepurii pot fi specifice pentru o anumita boala. Cel mai frecvent, semnele sunt vagi si nespecifice, cum ar fi un iepure cu anorexie (lipsa poftei de mancare), letargie (sta intr-o stare de semisomnolenta), manifestari care pot fi vazute la multe boli. Orice abatere de la normal ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si necesita o evaluare imediata de catre medicul veterinar.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}

Bovine

Ovine & Caprine

Cabaline

Pasari

Albine