Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

 Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o gospodarie din judetul Covasna

Pe 1 februarie a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane (PPA) la doua cadavre de...

A aparut revista Veterinarul Ferma nr 5

Ce poti scrie intr-un editorial despre Pesta Porcina Africana?

Asistenta la fatare

Asistenta de specialitate la fatare pe camp

Ce ii face pe fermieri sa incerce tehnici noi?

Schimbarea este inevitabila. Insa atunci cand vine vorba de adoptarea unor noi practici agricole,...

Ce sunt abcesele?

Abcesele sunt una dintre problemele cele mai comune si mai dificile intalnite la iepuri. Acestea pot varia de la rani deschise ale pielii cu puroi, scurgeri albe, pana la leziuni interne invazive. Abcesele interne pot fi nediagnosticate pana in momentul in care provoca moartea animalului si astfel ele sunt identificate dupa moarte. Abcesele de multe ori se refera la probleme dentare, cum ar fi abcesele regasite la radacina dintelui. Uneori, puroiul poate fi detectat la deschiderile canalului lacrimal, insa acestea nu reflecta infectii ale ochiului, ci o infectie profunda a radacinii dentare.

abces la iepureCare sunt cauzele abceselor?

Organismele care cauzeaza, in general, aceste abcese sunt adesea Pasteurella sau Staphylococcus. Ambele pot fi gasite la iepurii sanatosi. Pasteurella o regasim in pasajele nazale, iar Staphylococcus pe piele. In cazul in care sistemul imunitar este scazut, bacteriile se raspandesc, cauzand un abces. Aceasta este o versiune foarte simplificata de evenimente care se intampla atunci cand se formeaza un abces. Aceasta situatie se intampla datorita faptului ca exista si alti factori predispozanti, cum ar fi malformatii ale oaselor si dintilor, care apoi duc la abcese dentare sau de ventilatie slaba, care duc la probleme respiratorii. In ceea ce priveste conditiile de mediu, a dietei si a sanatatii generale, acestea pot ajuta la prevenirea formarii de abcese.

Cum sunt tratate abcesele?

Problema principala este ca, odata ce apare un abces, este foarte dificil de tratat. Antibioticele cu greu pot sa patrunda mijlocul unui abces. Acest lucru inseamna ca, in multe cazuri, chirurgia este tratamentul optim, fiind relativ usoara intr-un abces de piele, dar mult mai dificila intr-un abces la radacina dintelui sau a cavitatii abdominale. Spre deosebire de pisici si caini, puroiul la iepure este, in general, solid. Acest lucru inseamna ca pur si simplu deschiderea si drenarea nu vor avea  succes, deoarece puroiul nu se va scurge! Drenajul inadecvat sau incapacitatea de a elimina cauzele care stau la baza puroiului vor rezulta un abces care se va repeta in mod continuu.

In cazul in care interventiile chirurgicale curative nu sunt posibile, atunci se vor incerca o serie de interventii chirurgicale pentru a controla bacteriile si pentru a reduce abcesul. Acestea includ implantarea de antibiotice polimetilmetacrilate sau antibiotice care contin ciment dentar. Pasta de hidroxid de potasiu se utilizeaza de asemenea, deoarece are abordari mai radicale. Mierea de Manuka de asemenea poate fi utilizata, insa niciuna dintre acestea nu sunt utilizate in monoterapie, ci doar in combinatie cu debridarea chirurgicala. Pe scurt, multitudinea de tehnici diferite ilustreaza modul in care nici unul nu este in totalitate de succes, in toate cazurile.

In unele cazuri, recurente, in special abcese dentare, adesea nu exista alta alternativa decat cea de ingrijire "paliativa". Acest lucru va presupune deschiderea periodica a abcesului si chiuretajul, tratamentul dentar si antibioza continua sistemica (pentru a reduce riscurile de septicemie) si analgezie (non-steroidalele antiinflamatoare sunt adecvate). Unele dintre aceste cazuri poate fi folosit in acest fel timp de mai multi ani, astfel incat el sa mentina un stil de viata de buna calitate.

Din pacate, tratamentul nu este intotdeauna de succes si in cazul in care durerea nu poate fi controlata sau este foarte costisitoare pe termen lung, tratamentul nu poate fi continuat, iar eutanasierea ar putea fi singura alternativa.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}

Bovine

Ovine & Caprine

Cabaline

Pasari

Albine