Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

 Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o gospodarie din judetul Covasna

Pe 1 februarie a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane (PPA) la doua cadavre de...

A aparut revista Veterinarul Ferma nr 5

Ce poti scrie intr-un editorial despre Pesta Porcina Africana?

Asistenta la fatare

Asistenta de specialitate la fatare pe camp

Ce ii face pe fermieri sa incerce tehnici noi?

Schimbarea este inevitabila. Insa atunci cand vine vorba de adoptarea unor noi practici agricole,...

Care sunt cateva dintre bolile comune la iepuri?

Printre bolile comune intalnite la iepuri sunt cele care se refera la nas infundat, staza intestinala, paraziti, bolile dentare, cancer uterin si gatul inflamat.

Care sunt semnele acestor boli?

"Nasul infundat" este termenul de depunere a infectiilor respiratorii. Acestea pot fi legate de bacteria Pasteurella, dar nu intotdeauna. Cele mai comune semne clinice sunt legate de ochi (roseata, crucis) sau de nas (stranut). De multe ori ochii si nasul sunt afectati in acelasi timp. Bacteriile pot infecta si alte zone ale corpului la fel de bine. Infectiile urechii si abcesele (vazute ca noduli pe corp), sunt de asemenea des intalnite. Moartea subita cauzata de septicemie (infectie in sange) este rara, dar poate sa apara. In timp ce unele infectii sunt usoare si la fel de usor de tratat, altele sunt mult mai dificile, cu boli dentare si alergie, iritatie, acestea fiind cauzele cele mai frecvente care stau la baza.

Staza intestinala este frecvent intalnita la iepuri. In trecut, aceasta a fost denumita "eliminarea ghemotoacelor" si se referea la acumularea in stomac a unor bucati de alimente si de par. Cu toate acestea, desi staza reprezinta o obstructie fizica, aceasta demonstreaza, de obicei, hipomotilitea intestinului. Cel mai frecvent efect al acesteia este durerea: durerea dentara, de spinare, abdominala sau post-operatorie. Unele cazuri sunt legate de diete cu fibre si cauzeaza modificari ale pH-ului intestinal si a florei intestinale. Unele pot rezulta dintr-o asa numita boala a nervilor la intestine. Un iepure letargic sau anorexic cu pelete reduse sau absente de materii fecale ar trebui sa trezeasca suspiciuni. O radiografie a abdomenului este solutia in acest caz, pentru ca ea va distinge localizarea problemei. 

O alta manifestare a motilitatii intestinale este cecotrofia. Aceasta se refera la cazul in care un cecotrof (pasta de fecale "comestibila" produsa apoi reingestata de iepure), construieste in jurul sau nivele posterioare. Dietele cu fibre si durerile sunt cele mai frecvente cauze ale acestui sindrom vazute ca si probleme ce cauzeaza alte dificultati ale iepurelui: obezitate, probleme de spate si probleme molare (ale dintilor).

Terapia pentru staza intestinala si modificarile cecotrofe implica corectarea cauzei de baza si ameliorarea durerii. Pot fi, de asemenea, utilizati agenti de stimulare a motilitatii intestinale impreuna cu terapia cu fluide si hranirea asistata a iepurelui bolnav.

Parazitii interni sunt o cauza rara de boli intalnita la iepuri. Ectoparazitii sunt, totusi, foarte frecventi. Puricii, capusele sau acarieni in ureche pot cauza probleme. Asadar folosirea de agenti antiparaziti si necesitatea pentru profilaxie ar trebui sa fie discutate cu medicul veterinar.

malocluzie iepuriDintii de iepure cresc continuu in decursul vietii. Acest lucru se refera atat la incisivi (dintii din fata) cat si la molari (dintii din spate), deoarece acestia sunt adaptati in pisarea continua a alimentelor bogate in fibre. Problemele pot rezulta de la dintii molari care se lipesc de limba sau de obraji din cauza durerilor de radacina dentara. Incisivii crescuti in mod exagerat, uneori sunt vazuti din cauza malformatiilor maxilarului si reflecta, de obicei, proliferarea molarilor. Este extrem de dificil sa examinezi molarii iepurilor, astfel incat este bine de facut o radiografie pentru diagnosticarea bolilor dentare. Terapia necesita anestezie. Este posibil ca pe tot parcursul vietii sa fie nevoie sa faceti corectii dietetice in alimentatia iepurelui pentru a evita degradarea dintilor.

La fel ca si cainii si pisicile, iepuroaicele ar trebui sa fie sterilizate de timpuriu (de la varsta de 4-6 luni). Intrucat o pisica sau o catea nesterilizate ar dezvolta cancer de san de multe ori malign, sau un dihor de sex feminin nesterilizat moare de anemie fatala, asa si iepuroaicele nesterilizate de cele mai multe ori dezvolta cancer uterin. Acest tip de cancer este numit adenocarcinom uterin. Aceasta este o conditie relativ comuna la iepuroaicele in varsta. Aceasta ar trebui sa fie suspectata ori de cate ori o iepuroaica nesterilizata devine bolnava. Diagnosticul poate fi uneori dificil si astfel o chirurgie de explorare poate fi necesara. Ovariohisterectomia este curativa, atata timp cat cancerul nu s-a raspandit deja.

Boala "Picioarele inflamate" este o boala unica pentru iepuri. Umflaturile se regasesc, in esenta la gleznele iepurilor. Atunci cand un iepure sta asezat, lucru pe care il face in cea mai mare parte a timpului, umflaturile sunt in contact cu podeaua din cusca. Sarmele custii sunt de multe ori de vina. Obezitatea poate duce la cresterea presiunii asupra inflamatiilor si iepurii de talie mare cresc astfel cu probleme. Parul din aceste regiuni inflamate nu ar trebui sa fie tuns, deoarece acesta este un factor principal de protectie. Terapia implica folosirea de antibiotice combinate cu folosirea de pansamente pentru picioare.

Cum pot spune daca iepurele meu este bolnav?

Semnele de boala la iepuri pot fi specifice pentru o anumita afectiune. Cu toate acestea, majoritatea semnelor sunt vagi si nespecifice, spre exemplu cum ar fi un iepure cu anorexie (lipsa poftei de mancare) si de letargie, care pot fi vazute ca mai multe boli. Orice abatere de la normal ar trebui sa fie un motiv de ingrijorare si necesita o evaluare imediata de catre medicul dumneavoastra veterinar.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}

Bovine

Ovine & Caprine

Cabaline

Pasari

Albine