Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Luni, Mai 06, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

 Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o gospodarie din judetul Covasna

Pe 1 februarie a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane (PPA) la doua cadavre de...

A aparut revista Veterinarul Ferma nr 5

Ce poti scrie intr-un editorial despre Pesta Porcina Africana?

Asistenta la fatare

Asistenta de specialitate la fatare pe camp

Ce ii face pe fermieri sa incerce tehnici noi?

Schimbarea este inevitabila. Insa atunci cand vine vorba de adoptarea unor noi practici agricole,...

Iepurele domestic cu care suntem familiarizati, Oryctolagus cuniculus, este descendentul iepurelui salbatic european. Iepuriiau fost folositide secole in scopuri alimentare si pentru blana, darimportanta lorca si animale de companie este in continua crestere.

iepure mare angora

Exista peste 50 de rase din care sa putem alege in functie depreferinta estetica.Rase comune tinute ca animale de companie includ mai multe soiuride angora si iepuri pitici. Multe dintre rasele cu urechi lungi au urechi care atarna pana la pamant. Iepurii se pot imparti in 3 dimensiuni de baza: mari,mijlocii si mici. Docili si usor de crescut, iepurii sunt relativ usor de intretinut.Multi pot fi instruiti pentru a efectua trucuri si chiar pentru a merge in lesa. Ca si in cazul altor animale de companie succesul in cresterea sanatoasa, prevenirea si controlul bolilor consta in buna ingrijire. Bine intretinuti, iepurii ating o varsta medie de la 5 la 10 ani.

Retineti!

Atunci cand manipulati un iepure, prindeti pielea de deasupra regiunii umarului si gat cu o mana si sprijiniti picioarele din spate cu cealalta mana. Aceasta pozitie va preveni zgarierea dumneavostra cat si ranirea accidentala a coloanei vertebrale a iepurelui.

Stiati ca?



Iepurii si rozatoarele pot fi diferentiate prin dintii lor. Iepurii au patru dinti incisivi superiori,in timp ce rozatoarele au doar doi. Cand tineti un iepure, mentineti intotdeauna picioarele din spate sprijinite pentru a impiedica ranirea. 


Adapostirea

 

Iepurii pot fi adapostiti in casa si dresati(antrenati) usor. Puteti folosi o cutie cu nisip, hartie granulata sau resturi organice netoxice.
Iepurilor le poate fi permis accesul in casa si pot fi usor dresati unde sa-si faca nevoile.Daca cutia cu nisip poate fi folosita,utilizati numai hartie granulata sau resturi organice, non-toxice. Argila sau pietrisul pot fi ingerate, avand efecte daunatoare.
Iepurii pot fi la fel de jucausi si distractivi ca si orice alt animal de casa, catel sau pisica. Daca iepurele este crescut intr-o cusca, asigurati-va ca are destul spatiu de deplasare. Custile de metal pot fi achizitionate din comert sau pot fi confectionate acasa din plasa de sarma.

Podeaua custii va fi acoperita cu talas sau paie. Fecalele si urina trebuie indepartate zilnic, pentru a mentine curatenia. Pentru a asigura o mai buna igiena puteti plasa o tava cu nisip pentru pisici sub podeaua custii metalice, pentru a capta urina si fecalele care pot trece prin plasa. Custile ar trebui sa fie plasate in zone bine ventilate pentru a preveni acumularea de vapori de amoniac de la urina. Daca este tinutin aer liber, se va asigura protectieimpotriva vantuluisi a altor factori de mediu. Iepurii se adapteaza bine la temperaturi care variaza intre 18 si 26 de grade Celsius. Temperaturile de peste 30 de grade nu sunt bine tolerate.

 

PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE SI SFATURI EXPERTE CONSULTATI MEDICUL VETERINAR CURANT SAU UN MEDIC VEDTERINAR SPECIALIST.Va rugam sa retineti ca informatiile prezentate sunt pentru informarea dvs., date oferite de medici veterinari experti. Aspectele practice si manifestarile clinice pot avea semnificatii variabile specifice fiecarui individ de aceea aceste articole nu sunt un substitut pentru o examinare clinica efectuata de un medic veterinar. Pentru intrebari particularizate situatiei dvs., va rugam sa intrebati un medic veterinar in sistemul SENSA. Aceste informatii fac parte din programul de informare corecta a proprietarilor de animale de companie sau de ferma derulat de Revista Veterinarul impreuna cu colaboratorii si editorii sai.


{loadposition tab99}

Cabaline