Completează adresa de email corect

și vei primi cele mai noi informații în căsuța de email

Joi, Mai 09, 2024

Informații de la medici veterinari pentru fermieri 

 Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o gospodarie din judetul Covasna

Pe 1 februarie a fost confirmata prezenta virusul pestei porcine africane (PPA) la doua cadavre de...

A aparut revista Veterinarul Ferma nr 5

Ce poti scrie intr-un editorial despre Pesta Porcina Africana?

Asistenta la fatare

Asistenta de specialitate la fatare pe camp

Ce ii face pe fermieri sa incerce tehnici noi?

Schimbarea este inevitabila. Insa atunci cand vine vorba de adoptarea unor noi practici agricole,...

Cancerul uterin la iepuri
Adenocarcinomul la iepuri

Adenocarcinomul uterin - o tumoara de tip malign care apare din tesutul secretor din cavitatea interioara a uterului, este unul din cele mai comune forme de cancer la iepuri. Acesta apare la aproape 60% din femelele de iepure ce au varsta de peste trei ani. Aceste tumori uterine maligne de regula apar de la mucoasa endometriala a uterului sau din straturile interioare ale acestuia.


Adesea, cancerul uterin se formeaza dupa ce iepurele a dezvoltat deja alte probleme de reproducere la nivelul uterului, printre care endometrioza, o problema dureroasa care implica cresterea exagerata de tesut in uter si pe organele de reproductie. Varsta pare sa fie cel mai important factor de risc pentru aceasta afectiune. Tumorile pot fi gasite de asemenea, in concurenta cu alte conditii, inclusiv vene umflate in mucoasa endometriala, afectiuni mentionata ca anevrisme venoase.

Simptome si tipuri

Semnele si simptomele de adenocarnicom uterin variaza de la iepure la iepure, desi, in general, orice iepure de sex feminin de peste 3-4 ani prezinta cel mai mare risc. Prezenta sangelui in urina este unul din cele mai des intalnite semne.

Alte simptome pot fi:

  • Secretii vaginale cu sange
  • Chisturi la nivelul glandelor mamare, lichid tulbure ce poate iesi din glandele mamare
  • Schimbari comportamentale, inclusiv agresivitate
  • Letargie, incapacitate de a manca, mucoase palide (Apar de regula in etapele tarzii ale bolii)
  • Tumori abdominale (apar de obicei in etapele tarzii ale bolii)
  • Excrescente mamare

Cauze

Orice femela care este insa capabila sa se reproduca este supusa riscului dezvoltarii unui cancer uterin.

Diagnostic

Diagnosticul incepe de obicei cu excluderea altor cauze pentru aceste simptome, inlusiv cea mai evidenta cauza pentru o masa in abdomen: gestatia. Tumorile uterine benigne sau non-canceroase pot provoca, de asemenea, multe dintre simptomele si semnele descrise mai sus. O proliferare a celulelor poate fi asociata si cu alte afectiuni benigne, cu toate acestea, simptomele descrise mai sus sunt cel mai adesea atribuite adenocarcinomului sau cancerului, in special la femelele care au mai mult de trei ani. Anemia insoteste de multe ori aceasta afectiune si este de ajutor la diagnosticarea acesteia.

De ajutor pot fi si rezultatele anormale la examinarile imagistice (de exemplu la radiologie, ultrasunete), la fel putand fi si ganglionii limfatici umflati sau anormali, sugestivi pentru raspandirea afectiunii. Un diagnostic definitiv se poate pune dupa ce se primesc rezultatele biopsiei tesutului uterin.

Tratament

Tratamentul adenocarcinomului uterin poate implica o histerectomie totala pentru a elimina partile bolnave ale organelor iepurelui dvs. Aceasta interventie este, de obicei, tratamentul primar, mai ales in cazul in care cancerul nu s-a extins mai departe de organele de reproducere.
Se poate efectua o biopsie pentru a confirma sau infirma extinderea cancerului la organele din jur. Uneori, nu exista nici o dovada a raspandirii cancerului in timpul interventiei.

Dupa interventie, tratamentul post-operator poate include chimioterapie si medicatie pentru managementul durerii.

Viata dupa operatie - managementul pacientului post operator

Dupa interventie, poate fi necesara monitorizarea pacientului in primii doi ani, pentru a va asigura ca nu sunt semne de remisie. Daca nu sunt evidente metastaze, atunci raspunsul post-operator a pacientului este considerat a fi unul bun. In cazul in care apar metastaze, moartea poate sa apara in aproximativ doi ani de la diagnosticul initial.


{loadposition tab99}

Bovine

Ovine & Caprine

Cabaline

Pasari

Albine